Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.888

Nahrazení, napracování zameškaných hodin u lékaře v práci - musí zaměstnanec napracovat nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1992 x
4 odpovědi
 
Díky zdravotním problémům navštěvuji lékaře častěji než obvykle. Jedná se o psychologa a psychiatra (panická porucha). Krom toho občasná vyšetření (pneumologie, CT - kvůli náhodnému nálezu na RTG).
Když to jde, vždy se snažím mimo pracovní dobu. Za posledních 6 měsíců se jedná o cca 3 zameškané dny. Zaměstnavatel mne nutí si tento čas nadpracovat, jinak mi jej nezaplatí. Údajně to konzultoval s právníkem, já ale myslím, že to nemá oporu v zákonu.
Moc prosím o radu. Děkuji.
 
Dobrý den,
ošetření u lékaře se považuje za překážku v práci. Dle ust. § 199 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce: „Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel povinen poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu přísluší ve výši průměrného výdělku.
Okruh těchto překážek je stanoven nařízením vlády č. 590/2006 Sb. , dle kterého má zaměstnanec nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu na nezbytně nutnou dobu při vyšetření nebo ošetření, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).

Na základě výše uvedeného je evidentní, že máte na ošetření u lékaře nárok a splňujete-li výše uvedené podmínky tak i s náhradou mzdy. Vznikne-li Vám neplacené volno (bez nároku na mzdu), tak je možné si neplacené volno po dohodě se zaměstnavatelem napracovat, abyste nebyl krácen na mzdě nebo platu. Rozhodně to však není Vaše povinnost.
 
Moc děkuji za odpověď. V podstatě jste mi potvrdil to, co jsem vyčetl ze zákoníku práce. Zaměstnavatel mi ale hrozí právníkem a soudem. Pokud odmítnu, účtárna na jeho pokyn neproplatí danou zameškanou dobu, a já ji poté budu muset vymáhat soudně?
 
Jak jsem Vám uvedla pokud splňujete podmínky uvedené ve výše zmíněném nařízení, tedy jde o vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), máte nárok na pracovní volno s náhradou mzdy a tedy není nutné nic nadělávat. Pokud zdravotnické zařízení není nejblíže bydlišti nebo pracovišti, tak máte nárok na proplacení mzdy v délce, v jaké byste byl ošetřen v zařízení, které je nejblíže. Pracovní volno však Vám musí být poskytnuto po dobu takového ošetření. V tomto případě Vám může vzniknout pracovní volno, které nebude zcela proplacené. Zaměstnavatel Vás však nemůže nutit si je tzv. „napracovat. “
Tedy jste-li názoru, že splňujete podmínky pro pracovní volno s náhradou mzdy a zaměstnavatel zastává názor, že nárok na náhradu mzdy nemáte, nezbude Vám než se obrátit s podnětem na příslušný inspektorát práce http://www.suip.cz/ nebo na soud.
 
Jasně. Ještě jednou Vám moc děkuji.
S pozdravem, Michael