Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.315

Práce o víkendu (víkendové přesčasy) u zkráceného úvazku - je to dle Zákoníku práce?

Odesláno: 
Otevřeno 1723 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
pracuji na pozici kontrola kvality u mikroskopu. Všichni zaměstnanci, kteří jsme na této pozici, máme úvazek 30 h týdně. Ve smlouvě mám napsáno 30 h týdně a že pracovními dny jsou pondělí - pátek. Ve smlouvě je také, že zaměstnavatel může požadovat práci přesčas v souladu s příslušnými pracovněprávními předpisy. Také jsme podepisovali Pracovní řád, kde už je ale napsané, že zaměstnavatel může nařídit práci přesčas a že zaměstnanci s úvazkem 30 h týdně budou v případě potřeby 2x pracovat v sobotu. Kolektivní smlouvu nemáme. Na tom všem jsme se při nástupu dohodli, jenže nám zaměstnavatel pořád dává 7 a 8 hodinové směny a k tomu ještě práci v sobotu. 7 hodinové směny už se tu berou automaticky a 8 hodinových je také čím dál víc, ale koukat do mikroskopu 7, nebo 8 hodin každý den a ještě v sobotu je dost špatné na oči. Navíc tu 7. a 8. hodinu nám platí stejně, jako těch 6, ne jako přesčas. Chci se zeptat, jestli nám mohou při úvazku 30 hodin týdně nařídit přesčasy?
Dá se proti tomu nějak bránit? A musí ty hodiny navíc platit jako přesčas, nebo ne?
Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

dle ust. § 78 odst. 1 písm. i) zákoníku práce se prací přesčas rozumí práce konaná zaměstnancem na příkaz zaměstnavatele nebo s jeho souhlasem nad stanovenou týdenní pracovní dobu vyplývající z předem stanoveného rozvržení pracovní doby a konaná mimo rámec rozvrhu pracovních směn. U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu; těmto zaměstnancům není možné práci přesčas nařídit. Prací přesčas není, napracovává-li zaměstnanec prací konanou nad stanovenou týdenní pracovní dobu pracovní volno, které mu zaměstnavatel poskytl na jeho žádost.
Tedy pokud máte v pracovní smlouvě stanovenou pracovní dobu 30 hodin týdně a odpracujete navíc 2 hodiny za týden, přísluší Vám za tuto práci jen mzda, o práci přesčas se nejedná. Za práci přesčas se považuje výkon práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu, tj. nad 40 hodin týdně. Jakákoli odpracovaná hodina nad 40 hodin týdně se považuje za práci přesčas, za kterou Vám náleží příplatek nebo náhradní volno. To vychází z ust. § 114 ZP
(1) Za dobu práce přesčas přísluší zaměstnanci mzda, na kterou mu vzniklo za tuto dobu právo (dále jen „dosažená mzda”) a příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku, pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodli na poskytnutí náhradního volna v rozsahu práce konané přesčas místo příplatku.
(2) Neposkytne-li zaměstnavatel zaměstnanci náhradní volno v době 3 kalendářních měsíců po výkonu práce přesčas nebo v jinak dohodnuté době, přísluší zaměstnanci k dosažené mzdě příplatek podle odstavce 1.

Na závěr bych uvedla, že dle ust. § 78 odst. 1 písm. i) ZP Vám zaměstnavatel nemůže bez Vašeho souhlasu prácí přesčas nařídit. V případě, že i přes Vaše upozornění Vám bude dále práci přesčas nařizovat, můžete se obrátit s podnětem na oblastní inspektorát práce.
 
Děkuji, takže jestli to správně chápu, zaměstnavatel mi nemůže nařídit práci nad těch 30 hodin týdně, které jsme si dohodli v pracovní smlouvě?
 
Nemůže Vám nařídit práci přesčas, kterou se považuje práce nad 40 hodin týdne. Do 40 hodin týdně se nejedná o práci přesčas a nevzniká Vám ani nárok na příplatky za práci přesčas.
U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu. To vychází z ust. § 79 odst. 1 ZP, které říká, že délka stanovené týdenní pracovní doby činí 40 hodin týdně.