Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.069.785

Změna příjmení dítěte po svatbě, sňatku - je nutný souhlas biologického otce dítěte?

Odesláno: 
Otevřeno 1980 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat, nejsem vdaná za otce mého syna a při narození jsem mu dala moje příjmení. V rodném listě dítěte jako otec napsaný je. Jak to bude, když se provdám za nynějšího přítele? Bude mít syn příjmení po svatbě stejné jako já nebo musím žádat o souhlas biologického otce i když nemá jeho příjmení?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

uzavřením sňatku rodiče nedochází ke změně příjmení jeho dětí. Souhlasí-li oba rodiče uvedení v rodném listě nezletilého dítěte, lze podat žádost o změnu příjmení u příslušného matričního úřadu, kde má nezletilé dítě trvalý pobyt.
Pokud otec dítěte nesouhlasí se změnou příjmení, budete se muset obrátit na soud. Soud na základě Vaší žádosti rozhodne vždy v zájmu dítěte, tzn. změnu příjemní nepovolí, jestliže by změna byla v rozporu s potřebami a zájmy nezletilého. Návrh na soud je v tomto případě nutné pečlivě odůvodnit, tak aby soud shledal existenci opodstatněného a vážného důvodu. V případě, kdy biologický otec platí na dítě výživné a stýká se s ním, lze očekávat, že soud vážný důvod neshledá a rozhodnutí o nahrazení souhlasu otce nevydá.