Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.811

Koupě auta od prodávajícího který ho koupil v autobazaru - kdo řeší přepis autu, automobilu?

Odesláno: 
Otevřeno 1138 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám problém: zakoupili jsme vozidlo od soukromé osoby. Dotyčný vůz zakoupil v autobazaru a mezi tim na sebe auto nepřepsal, dostali jsme kontakt na majitele autobazaru s tím, že veškerou potřebnou dokumentaci máme zaslat na uvedenou adresu, že vše vyřídí. Ještě v den koupě jsme tak udělali. Již uběhli 3 týdny a stále nemáme papíry od vozu u sebe. Po telefonátu s majitelem autobazaru jsme se dozvěděli, že vozidlo má přepisovat syn majitelky vozidla. Na telefonu je (syn) nedostupný. Dokonce ani majitel autobazaru se nemůže se synem majitelky vozu spojit. Dohromady máme pouze adresu z velkého TP. Prosím o radu, jak se v této situaci zachovat? Máme tedy doma pouze (NEPOJÍZDNÉ) vozidlo.
 
Dobrý den,

dle nové právní úpravy je dosavadní vlastník vozidla a nový vlastník vozidla povinen do 10 pracovní dnů od uskutečnění prodeje zaevidovat změnu vlastnictví vozidla do registru vozidel.
Pokud v uvedené lhůtě nebude změna vlastníka vozidla provedena, může příslušný úřad (obecní úřad obce s rozšířenou působností) sankcionovat původního vlastníka pokutou až do výše 50.000,- Kč za spáchání přestupku spočívajícím v jeho nepožádání o zápis změny vlastníka silničního vozidla (ust. § 83 odst. 1 písm. b) zákona 56/2000 Sb.).
Sám můžete dát příslušnému úřadu podnět k prošetření daného přestupku. V podnětu můžete vymezit i to, jak jste opakovaně žádal původního vlastníka o součinnost v souvislosti se zapsáním změny vlastníka vozidla.