Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.653

Neoprávněné užívání soukromého pozemku obcí - nájemné zpětně, odškodnění, finanční satisfakce

Odesláno: 
Otevřeno 2682 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel a jeho tři příbuzní jsou podíloví spoluvlastníci pozemku v obci, kde nikdo z nich nebydlí ani nemá trvalý pobyt. Pozemek získali v restituci 2008.
Sousední pozemek vlastní obec, která na těchto dvou pozemcích vystavěla a 2009 otevřela víceúčelové hřiště, a to bez vědomí a souhlasu vlastníků zmíněného pozemku. Od té doby je pozemek obcí oúlocený a využíván. Manžel a spoluvlastníci chtějí pozemek obci prodat. Mají právo po obci požadovat finanční náhradu (případně i zpětně) za neoprávněné využívání jejich pozemku a jak stanovit výši?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
dle poslední judikatury, je stanoveno, že v případě kdy obec zřídila stavbu na pozemku ve vlastnictví jiné osoby bez jejího souhlasu a užívá jej bezesmluvně jako veřejné prostranství, přísluší vlastníku pozemku ze strany obce náhrada, a není-li poskytována, lze ji po obci vymáhat z titulu bezdůvodného obohacení. (např. usnesení Nejvyššího soudu ze dne 3. 8. 2015, sp. zn. 28 Cdo 2830/2015, nález ústavního soudu sp. zn. I. ÚS 581/14).
Právo na vydání bezdůvodného obohacení má speciální délku promlčecí lhůty, a to deset let ode dne, kdy k bezdůvodnému obohacení došlo (ust. § 638 odst. 1 NOZ). Tedy lze nárok vymáhat i zpětně.
Výši za bezdůvodné obohacení lze stanovit např. podle výše, za kterou lze daný pozemek v dané lokalitě dát do nájmu.