Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.070.687

Dodatečná legalizace plechové haly přišroubované do země (betonu)

Odesláno: 
Otevřeno 2400 x
1 odpověď
 
Vlastníme betonový pozemek v komerční průmyslové zóně (beton 20 let, ne námi vytvořený). V dobré víře dle stavebního zákona, § 103 stavby nevyžadující stavební povolení ani ohlášení, písmeno g) ostatní stavby a zařízení, 5. výrobky kt. plní funkci stavby včetně nosných konstrukcí pro ně jsme postavili (dokončujeme) opláštěnou ocelovou konstrukci - montovanou, šroubovanou plechovou halu rozměrů 12x25x4 metry, která je přišroubovaná do stávajícího betonové plochy (není trvale spojena). Neslouží k bydlení, podnikání, ale k soukromému uložení starších aut. Pokud by ale bylo nutné stavební povolení, lze ho dodatečně vyřídit? Jak nejlépe postupovat, případně poraďte vhodný kontakt.
Děkujeme.
 
Dobrý den,
u montovaných hal je pro realizaci jejich stavby zapotřebí stavební povolení nebo v některých případech postačí ohlášení stavby. Dle ust. § 104 odst. 1 písm. c) stavebního zákona postačí ohlášení stavebnímu úřadu u stavby do 300 m2 celkové zastavěné plochy a výšky do 10 m, s výjimkou staveb pro bydlení, a haly do 1 000 m2 celkové zastavěné plochy a výšky do 15 m, pokud tyto stavby a haly budou nejvýše s jedním nadzemním podlažím, nepodsklepené a dočasné na dobu nejdéle 3 let; dobu dočasnosti nelze prodloužit.

Pokud je stavba realizovaná bez potřebného územního rozhodnutí (územního souhlasu) nebo stavebního povolení (ohlášení), je na takové stavby dle zákona nahlíženo jako na „černé stavby“ a stavební úřad je povinen podle stavebního zákona zahájit řízení o odstranění stavby.
Dle ust. § 129 odst. 1 písm. b) stavebního zákona stavební úřad nařídí odstranění stavby prováděné nebo provedené bez rozhodnutí nebo opatření nebo jiného úkonu vyžadovaného stavebním zákonem anebo v rozporu s ním, a stavba nebyla dodatečně povolena.
Vlastník nebo stavebník tzv. černé stavby může podat žádost o dodatečné povolení stavby. Žádost o dodatečné povolení stavby lze podat i předtím než stavební úřad z moci úřední zahájí řízení o odstranění stavby.
Stavbu lze dodatečně povolit, pokud stavebník nebo vlastník splní požadavky uvedené v ust. § 129 odst. 3 stavebního zákona – prokáže, že stavba:
a) není umístěna v rozporu s cíli a úkoly územního plánování, politikou územního rozvoje, s územně plánovací dokumentací a s územním opatřením o stavební uzávěře nebo s územním opatřením o asanaci území nebo s předchozími rozhodnutími o území,
b) není prováděna či provedena na pozemku, kde to zvláštní právní předpis zakazuje nebo omezuje,
c) není v rozporu s obecnými požadavky na výstavbu nebo s veřejným zájmem chráněným zvláštním právním předpisem.
Bude-li stavba dodatečně povolena, stavební úřad řízení o odstranění stavby zastaví. Dodatečné povolení nahrazuje v příslušném rozsahu územní rozhodnutí. Bude-li předmětem dodatečného povolení rozestavěná stavba, stavební úřad stanoví podmínky pro její dokončení.

Dle mého názoru jste stavbu nepřesně kvalifikovali a půjde o stavbu podléhající stavebnímu povolení nebo ohlášení (ust. § 104 odst. 1 písm. c) SZ). Žádost o dodatečné povolení stavby má tři části – vlastní žádost, přílohy k žádosti a projektovou dokumentaci stavby dle prováděcí vyhlášky č. 499/2006 Sb. , o dokumentaci staveb. Jde-li o stavbu vyžadující stavební povolení, vlastník (stavebník) je po¬vinen předložit podklady předepsané k žádosti o stavební povolení. Jde-li o stavbu vyžadující ohlášení, vlastník (stavebník) předkládá podklady předepsané k ohlášení.