Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.239

Výše výživného pokud má povinný novou manželku a dítě, děti - výpočet alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 1393 x
1 odpověď
 
Jak se, prosím, určuje výše výživného na nezletilé dítě nežijící ve společné domácnosti s povinným, pokud povinný vyživuje další osoby. Manželku a děti. Existuje nějaké vodítko, kolik procent z příjmu by mělo povinnému zůstat na výživu manželky a dětí? Našla jsem pouze orientační tabulky jako vodítko, kolik procent z příjmu +- může být nezletilému dítěti přiznáno. U 15 letého dítěte cca 20 %. Nikde ale není psáno, jak to je u více vyživovaných dětí. Pokud by třeba platil výživné na 2 děti, což by představovalo 40% z příjmu, zbývá na výživu povinného, jeho nevýdělečné manželky a dalších dvou dětí a provoz domácnosti pouze 60%.
 
Dobrý den,

tabulku, kterou máte na mysli, předložila v roce 2010 tehdejší ministryně spravedlnosti, a měla být návodem pro soudy i rodiče při rozhodování o výši výživného. Bohužel nepočítala s tím, že by povinný mohl mít třeba i pět a více vyživovaných dětí. Jde tedy spíše o pomocné vodítko při určování výživného. Žádný přesný návod na určení výše výživného nenaleznete. Vždy je nutné přistupovat ke každému případu individuálně s ohledem na další vyživované osoby a povinné a nezbytné výdaje povinného. Tedy ve Vámi uvedeném případě, lze předpokládat, že výživné by bylo stanoveno pod doporučeným procentním rozmezí.
Detailní stránka o výživném vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/79/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.html