Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.072.572

Přerušení studia a ukončení placení alimentů, otec nezačal platit po nastoupení zpět do školy - co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1893 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda mám nárok na alimenty, když jsem 2014 ukončila studium na VŠ a šla na pracovní úřad a letos znova nastoupila na VŠ kde jen pokračuji v tom co už jsem začala. Alimenty mi nebyly soudně ukončeny, ale otec přestal platit mým odchodem ze školy a nadále již odmítá cokoliv platit.
 
Dobrý den,

obecně platí, že vyživovací povinnost rodičů vůči dětem trvá do té doby, dokud není dítě schopno se samo živit (ust. § 911 NOZ). V případě zletilého dítěte je však nutné přihlédnout i k situaci, v důsledku které se není schopno dítě samo živit. Tedy bez ohledu na věk se má za to, že dítě je schopno se samo živit po dokončení přípravy na své povolání, tak že může začít pracovat. Vyživovací povinnost zaniká ukončením studia, kdy potomek nebude již studovat dál na vyšším stupni vzdělávání.
Pokračujete-li v navazujícím studiu na vysoké škole, kdy dosáhnete vyššího stupně vzdělání, lze považovat vyživovací povinnost za zachovanou. Jde-li ve Vašem případě o studium na druhé vysoké škole, které již není zapotřebí k tomu, abyste se byla schopna sama živit, může dojít k zániku vyživovací povinnosti.
Ve Vašem případě, pokud otec odmítá platit výživné, by si musel podat návrh na zrušení vyživovací povinnost k soudu, v opačném případě jeho povinnost platit výživné dle stanoveného rozsudku trvá. Soud však může rozhodnout a zrušit nebo snížit výživné i za dobu minulou (např. ke dni ukončení studia), tedy podle toho kdy skutečně došlo k zániku výživného.
Jednoduše řečeno, pokud byla vyživovací povinnost určena soudem, musí soud rozhodnout i o jejím ukončení, jinak vyživovací povinnost trvá. Tedy na výživné máte nárok a můžete je i vymáhat. V případě, že by Váš otec požádal o zrušení výživného zpětně (např. ke dni ukončení studia) a soud mu vyhověl, musela byste dlužné výživné vracet.
Více se dozvíte o výživném na tomto odkazu: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.htmlbv