Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.390

Styk, setkávání s vnoučetem starým 21 měsíců s babičkou, dědečkem, prarodiči

Odesláno: 
Otevřeno 1781 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám šanci na půjčení vnuka každých 14 dnů, když je tak malý? Dcera je svobodná matka, celé těhotenství a jeden rok vyrůstal u nás. Přes rok bydlí v pronajatém bytě, celá rodina ji finančně pomáhala. Dva měsíce se stýká s mužem, který mi nesedl. Po jednom konfliktu před 14 dny přestala komunikovat s celou naší rodinou. V rodném listu nemá uvedeného otce dítěte. Nemám se s ní jak dohodnout.
Její manipulátor bydlí 60 km od našeho města.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

právo stýkat se s dítětem mají dle ust. § 927 NOZ osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společenský blízké, pokud k nim má dítě citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Tedy nejčastěji jde právě o styk s prarodiči či sourozenci.

V krajním případě je možné upravit styk dítěte s prarodiči soudně. Předtím než přistoupíte k tomuto kroku, je dobré pokusit s matkou dítěte promluvit a domluvit se s ní na styku s dítětem. Pokud s tím matka dítěte nebude souhlasit a nebude mít zájem s Vámi dohodu o úpravě styku dítěte s prarodiči uzavřít (může být i ústní) je možné se ještě obrátit na některou z poraden pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy. Tyto poradny působí v každém větším městě a poskytují své služby bezplatně. Pomohou Vám i v případě, že matka dítěte součinnost odmítne.

V případě, že jakákoli mimosoudní snaha o úpravu styku s dítětem bude bezúspěšná, doporučuji obrátit se s návrhem na úpravu styku dítěte s prarodičem na soud. Vzor tohoto návrhu naleznete zde: http://bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html