Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.073.381

Ukončení placení výživného po ukončení studia - je nutné vyčkat na rozhodnutí soudu o ukončení vyživovací povinnosti?

Odesláno: 
Otevřeno 1912 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zaměstnavatel mi strhává každý měsíc ze mzdy řádné výživné. To se provádí na základě soudního rozhodnutí. Dcery jsou již zletilé a údajně již skončily v tomto roce (2015) školu. (nejsem s nimi v kontaktu) Se svoji současnou přítelkyní máme dva syny (2,5 roku a 6 měsíců) Již v dubnu 2015 jsem soud žádal o zrušení výživného k datu 1.7. 2015, ale dosud nebylo rozhodnuto. Navíc od července 2015 pracuji na poloviční úvazek po prodělaném infarktu myokardu. Chtěl bych se zeptat, jestli mohu na mzdové účtárně u svého zaměstnavatele ukončit placení výživného na své dvě zletilé dcery. Díky polovičnímu úvazku a vysokému výživnému mi z výplaty za červenec zbyde max. 900 Kč. Což nestačí na mé potřeby a ani na mé dva nezletilé syny. Nevím jak vše řešit, když soud o zrušení výživného dosud nerozhodl.
S díky, Jakub Kubelka
 
Dobrý den,
pokud Vám zaměstnavatel provádí srážky ze mzdy na základě soudního rozhodnutí, musí Vám vždy zůstat tzv. nezabavitelné minimum. Pod jeho výši nelze srážky provádět. Dle Vámi uvedených informací zaměstnavatel Vám provádí srážky i za hranici tohoto nezabavitelného minima. Informujte o tom svého zaměstnavatele a požadujte po něm vrácení finančních prostředků, které Vám byly neoprávněně sraženy.
Ukončit placení výživného stanovené na základě soudního rozhodnutí může pouze soud. Zaměstnavatel však musí tyto srážky provádět v souladu se zákonem, a pokud Vám vyplácí po odečtení všech částech 900, - Kč, jedná se o evidentní porušení zákona neboť nezabavitelná částka, která se u každého vypočítává individuálně, je rozhodně větší.
Dále, pokud jsou již Vaše dcery schopny samy se živit, nastoupily do zaměstnání, mají vlastní příjem, došlo k zániku jejich vyživovací povinnosti. Z toho důvodu můžete s nimi uzavřít dohodu o ukončení vyživovací povinnosti. Vzhledem k tomu, že s nimi nejste trvale v kontaktu, doporučuji takovou dohodu předložit soudu v rámci Vaší žádosti o ukončení vyživovací povinnosti a počkat si i na vynesení rozsudku.