Počet stránek ve webu: 43.183

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.076.689

Zpětné uznání invalidity, výplata invalidního důchodu u osoby v bezvědomí rodině - informace

Odesláno: 
Otevřeno 3835 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Tatínek (1968) je OSVČ a v březnu 2014 se mu v důsledku zanedbané nemocniční péče stal úraz, díky kterému je od té doby až dodnes v bezvědomí a není proto schopen žádných administrativních úkonů. Jedná se nám o problém se sociálním úřadem. Rok po úrazu (březen 2015), jsme zažádali o invalidní důchod, ačkoli jsme mohli již dřív, neboť tatínek nepobíral žádné nemocenské dávky (neplatil si je). Celou dobu podnikaní i dál řádně platíme sociální a zdravotní pojištění. Tatínkovi přišel dopis s usnesením, že je v kategorii 3. stupně invalidity. Zaroveň zde je uvedená velká a zásadní chyba - spletli datum úrazu na březen 2015 (o rok později) a vznik invalidity vypsali na duben 2015. Zároveň uvedli, ze tatínkovi zpětně pošlou částku od data vzniku invalidity (což by byli se špatným datem cca 3 měsíce). Jednali jsme o tom s paní, která naši věc vyřizuje, že je to sepsané se špatnými daty. Ta slíbila, že to sdělí posuzující lékařce a opraví. Při dalším telefonátu nám paní sdělila, že lékařka datum opravila a že nic dalšího nemění, načež my jsme ji oponovali, ze se tím pádem bude měnit také částka doplatku. Odpověděla, že to paní doktorka ještě tedy vyhodnotí. Včera 24.7.2015 nám přišel dopis, kde stoji "opravný posudek". Vznik úrazu je již uveden správně (březen 2014), ale bohužel velká změna je u vzniku invalidity - 20.1.2015! A od tohoto data bude doplacení invalidniho důchodu. Už si s tím nevíme rady. Rádi bychom veškeré peníze z invalidního důchodu věnovali nemocnici v rámci sponzorského daru jako príspěvek na péči a zdravotnicé pomůcky. Proto nám jde o to, na co tedy máme pravo? Paní, která to vyřizuje se s námi baví, jako kdybychom si za jejich zbytecne chyby mohli sami. Chceme Vas poprosit, jak tuto situaci řesit, a od jaké doby by měli zpětně vyplatit dávky.
Od kdy má tatínek právo na invalidní důchod, když je 16 měsíců v bevědomí?
Předem děkuji za odpoveď a Vaši pomoc.
 
Dobrý den,
invalidní důchod je vyplácen ode dne vzniku invalidity, kdy datum stanovení vzniku invalidity je plně v kompetenci posudkového lékaře. Aby mohl být přiznán invalidní důchod, musí se jednat o tzv. dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav.
Žadatel si může v žádosti o invalidní důchod určit datum, od kdy invalidní důchod žádá, ale vždy záleží na posudkovém lékaři a jeho zhodnocení, od kterého data určí vznik invalidity.
Pokud se názor posudkového lékaře s tím žadatelovým rozchází, musí lékař zdůvodnit, proč žadatel nebyl invalidní i v období, za které ho invalidním neuznal.

V případě, že Vám ještě běží lhůta pro podání námitek (30 dní ode dne, kdy jste obdrželi rozhodnutí o přiznání invalidního důchodu), můžete se zpětného přiznání invalidního důchodu dožadovat v rámci tohoto námitkového řízení. V opačném případě Vám nezbude nic jiného, než danou záležitost řešit s příslušnou OSSZ a požadavek na přiznání invalidního důchodu zpětně za uvedené období vznést tady. Tedy posudkový lékař by musel rozhodnout, že ke vzniku invalidity došlo dříve.