Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.075.018

Nepřiměřeně vysoké úroky dluhu u firmy LARA SH Předměřice nad Labem, lichva - insolvenční správce lichevní úrok odsouhlasil

Odesláno: 
Otevřeno 2078 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zjistila jsem, že insolvenční správci přijímají jako pohledávky i jasné lichevní jednání - úrok 0,35 % denně, vysoké smluvní pokuty za porušení splátkového kalendáře apod. Z půjčky 120.000 Kč se tak náhle stane za 2,5 roku pohledávka vysoce překračující 1.000.000 CZK, protože denní úrok je takto vypočítán třeba na 950 Kč. Myslím, že by tento subjekt - jde o firmu LARA SH z Předměřic nad Labem měl být stíhán a tyto pohledávky vyřazeny. Jaký je Váš názor?
Lidí takto postižených insolvencí či exekucí začínají být desítky.
Děkuji.
 
Dobrý den,

přihlásí-li se do insolvenčního řízení dlužníka věřitel s pohledávkou, která má znaky lichvy, je na insolvenčním správci i dlužníku, aby takovou pohledávku na přezkumném jednání u insolvenčního soudu popřeli. Poté soud takovou pohledávku neschválí a je na věřiteli, aby podal incidenční žalobu, na základě níž soud zahájí incidenční spor, ve kterém se bude o pravosti pohledávky jednat.
Lichva je upravena v ust. § 1796 nového občanského zákoníku. „Neplatná je smlouva, při jejímž uzavírání někdo zneužije tísně, nezkušenosti, rozumové slabosti, rozrušení nebo lehkomyslnosti druhé strany a dá sobě nebo jinému slíbit či poskytnout plnění, jehož majetková hodnota je k vzájemnému plnění v hrubém nepoměru. “ Tato právní úprava je formulována dostatečně obecně, aby postihla nejen typické případy lichvy (půjčení peněz za nepřiměřeně vysoký úrok), ale i jiné náklady, které jsou věřitelem účtovány (např. smluvní pokuta RPSN apod.).