Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.045

Výměna oken nájemníkem v nájemním bytě - nárok na proplacení pronajímatelem

Odesláno: 
Otevřeno 2743 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prarodiče si 2007 nechali udělat plastová okna v pronajímaném bytě od společnosti RPG. V té době se ještě nevědělo, že bude RPG měnit plastová okna ve všech bytech. To proběhlo teprve před rokem. Mají moji prarodiče nárok na proplacení oken?
Děkuji za odpověd.
 
Dobrý den,

pokud jsou Vaši rodiče nájemci bytu, ve kterém se okna měnila, měl okna vyměnit pronajímatel na své náklady, neboť jde o opravu v bytě, kterou měl podle ust. § 691 zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, nést pronajímatel. Nájemce hradí pouze drobné opravy v bytě a náklady spojené s běžnou údržbou bytu, pokud se s pronajímatelem nedohodne jinak. Výměna oken nebo třeba změna bytového jádra jsou podle nařízení vlády č. 258/1995 Sb. považovány za stavební úpravy.
V tomto případě měl výměnu oken provést pronajímatel na své náklady po předchozím upozornění nájemce. Dále bude rozhodují, zda dal pronajímatel nájemcům (Vašim rodičům) souhlas se opravou a zavázal se či nezavázal k úhradě nákladů. V případě, že se pronajímatel nezavázal k úhradě nákladů, může nájemce požadovat po skončení nájmu protihodnotu toho, o co se zvýšila hodnota bytu. Pokud provedli Vaši rodiče výměnu oken bez souhlasu pronajímatel, obávám se, že náhradu nákladu za výměnu oken požadovat od pronajímatele nemohou. Rozhodující pro toto tvrzení bude i přesné znění nájemní smlouvy, ve které se smluvní strany mohou od zákonné právní úpravy odchýlit.