Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.071.015

Vymáhání výplaty po majiteli autodopravy - informace, postup

Odesláno: 
Otevřeno 2271 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
bývalý zaměstnavatel mi nezaplatil dva měsíce výplatu. Pracoval jsem u něho jako řidič kamionu. První měsíc mi tvrdil, že nemá peníze a že mi to příští měsíc doplatí. Druhý měsíc tvrdil, že opět nemá peníze, načež jsem mu okamžitě dal výpověď z pracovního poměru.
03/2014 jsem u něho skončil, dodnes mě sám nekontaktoval a zanechal naši rodinu s malými dětmi zcela bez finančních prostředků.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
pokud Vám zaměstnavatel dluží mzdu a dosud Vám ji nevyplatil, doporučuji ho písemně vyzvat k uhrazení dlužné mzdy (můžete požadovat i úroky) a zároveň ve výzvě uveďte i Vaši nelehkou životní situaci, do které Vás v důsledku nevyplacení mzdy dostal. Stanovte mu dodatečnou lhůtu, ve které požadujete peníze uhradit. Jestliže v dané lhůtě peníze neuhradí, podejte návrh na vydání platebního rozkazu nebo žalobu k místně příslušnému soudu. Náklady vzniklé v soudním řízení i náklady za právní zastoupení v tomto případě ponese zaměstnavatel.
Dále můžete dát podnět ke kontrole na inspektorát práce.

Je-li Váš bývalý zaměstnavatel v prodlení s úhradou i jiným věřitelům nebo dluží mzdu i jiným zaměstancům, je možné že se dostal do platební neschopnosti. Insolvenční návrh může podat jak sám zaměstnavatel, tak i kterýkoli z jeho věřitelů, tedy například i zaměstnanci. Bylo-li na základě insolvenčního návrhu se zaměstnavatelem zahájeno insolvenční řízení, můžete uplatnit své mzdové nároky u úřadu práce.
Mzdové nároky můžete uplatnit nejpozději do pěti měsíců a 15 kalendářních dnů následujících po dni, kdy úřad práce zveřejnil na své úřední desce informace soudu o zaměstnavateli, na jehož majetek bylo vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení nebo byl podán insolvenční návrh.