Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chci se zeptat, zda je nějaká možnost anulovat sňatek nebo rozvod měsíc po svatbě. Mám dvě děti z předchozího manželství, takže s tímto člověkem dítě nemám. Neustále řeším jen jeho lži a výmysly a už mě to opravdu nebaví a hlavně nechci, aby v tom vyrůstali moje děti. Děkuji za odpověď. Ema.

ODPOVĚĎ:
Paragraf 680 občanského zákoníku platí, že: Došlo-li k uzavření manželství, přestože tomu bránila zákonná překážka, soud prohlásí manželství za neplatné na návrh každého, kdo na tom má právní zájem, ledaže manželství bránila překážka omezené svéprávnosti. Zákonné překážky k uzavření manželství pak definují § 672 - 676 - jedná se o následující překážky:
- manželství nemůže uzavřít nezletilý, který není plně svéprávný
- manželství nemůže uzavřít osoba, jejíž svéprávnost byla omezena
- manželství nemůže uzavřít osoba, která již dříve uzavřela manželství nebo vstoupila do registrovaného partnerství
- manželství nemůže být uzavřeno mezi předky a potomky, ani mezi sourozenci; totéž platí o osobách, jejichž příbuzenství vzniklo osvojením
- manželství nemůže být uzavřeno mezi poručníkem a poručencem, mezi dítětem a osobou, do jejíž péče bylo dítě svěřeno, nebo pěstounem a svěřeným dítětem
Pouze v těchto výše uvedených případech je možné manželství zneplatnit (anulovat). Jestliže se na Vás žádná z uvedených situací nevztahuje, pak je jedinou možností ukončení manželství rozvod. Česká právní úprava rozlišuje dva druhy rozvodu - nesporný rozvod (tzv. rozvod dohodou) a rozvod sporný. V případě nesporného rozvodu (rozvodu dohodou) je ale zapotřebí splnit podmínku, že manželství trvalo alespoň jeden rok a manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí (myslí se intimně jako manželé, nemusí bydlet odděleně). Nesporný rozvod je tedy možný až po roce od uzavření manželství. Pokud chcete manželství ukončit rychle a nesplňujete podmínky pro jeho zneplatnění, jedinou možností ve Vaší situaci je sporný rozvod. U tohoto typu rozvodu ale soud zjišťuje příčiny rozvratu manželství, což může být pro oba manžele nepříjemné. Soud vás následně může rozvést i bez majetkového vypořádání. K majetkovému vypořádání by pak mělo dojít od tří let od doby, kdy rozsudek o rozvodu manželství nabude právní moci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.