Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem občanem třetí země a 2011 jsme se vzali s přítelkyní (občankou Litvy) v ČR. 2017 manželka odjela pracovně do Francie, kde bydlí doteď. Děti nemáme, chceme podat žádost o rozvod dohodou, a chtěli jsme se zeptat:

- zda je třeba z její strany návrh na rozvod a další potřebné listiny také podepsat (čili přijet do ČR) nebo např. se dá podpis a ověření vyřešit přes konzulát ve Francii.
- zda je potřeba aby kvůli rozvodu znovu přijela do ČR a byla u rozvodového řízení osobně.
Prosíme o radu, jak se dá tuto situaci co nejrychleji a jednodušší řešit bez zbytečného cestování. Děkujeme. Saša

 

ODPOVĚĎ:
Příslušnost a pravomoc soudu k rozhodnutí o rozvodu manželství s cizincem upravuje zákon č. 91/2012 Sb. o mezinárodním právu soukromém. Ten v § 47 odst. 1 říká, že: Nestanoví-li mezinárodní smlouva nebo přímo použitelný předpis Evropské unie něco jiného, stačí k založení pravomoci českých soudů k řízení o rozvodu manželství, jestliže je jeden z manželů státním občanem České republiky nebo jestliže žalovaný má v České republice obvyklý pobyt.
Vzhledem k tomu, že Vaše manželka žije ve Francii, aby tato podmínka byla splněna, musela by návrh na rozvod manželství podat Vaše manželka. O rozvodu by pak mohl rozhodovat český soud za předpokladu, že jako žalovaný máte v České republice obvyklý pobyt. Pokud tento postup pro vás není použitelný, zákon o mezinárodním právu soukromém nabízí i další možnost.
Odstavec 2 téhož ustanovení totiž říká, že: Jsou-li manželé cizinci a žalovaný nemá obvyklý pobyt v České republice ani v jiném členském státě Evropské unie a ani není občanem členského státu Evropské unie a nemá domicil ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska nebo v Irsku, je pravomoc český soudů dána, jestliže:
a) Oba manželé měli v České republice obvyklý pobyt a žalobce má ještě obvyklý pobyt v České republice
b) Žalobce má obvyklý pobyt v České republice a druhý manžel se připojil k návrhu nebo
c) Žalobce má obvyklý pobyt v České republice a měl tento obvyklý pobyt nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před podáním žaloby
Pokud některou z výše uvedených podmínek splňujete, můžete se rozvést v České republice před českým soudem podle českého právního řádu. Pro řízení je pak místně příslušný soud, v jehož obvodu mají nebo měli manželé poslední společné bydliště v České republice, bydlí-li v obvodu tohoto soudu alespoň jeden z manželů. Pokud chcete jít cestou tzv. nesporného rozvodu (rozvodu dohodou), je samozřejmě zapotřebí, aby Vaše manželka dokumenty týkající se rozvodu podepsala. Můžete se však se žádostí o pomoc v této věci zkusit obrátit na konzulát ve Francii. Co se týče přítomnosti u rozvodového řízení, Vaše manželka nemusí být rozvodovému řízení v České republice osobně přítomná.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.