Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dceru, ročník 2008, s bývalým přítelem, který ji neuznal a nechtěl se k ní znát. Našla jsem si jiného přítele, který 2014 souhlasil s tím, i když není moje dcera jeho, že se nechá zapsat do jejího rodného listu jako otec. Bohužel se stalo, že jsme se 2018 rozešli, a to ve zlém a on se chce za každou cenu zbavit břímě a nechat se z rodného listu vyškrtnout. Byli jsme v této věci již na sociálce i u soudu. Chtěla bych se proto zeptat, zda se musí dělat zkouška otcovství. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Jestliže je Váš bývalý přítel uveden v rodném listě Vaší dcery a nadále již nechce být uveden jako její otec, jedinou možností je podat k soudu žalobu na popření otcovství. Ve svém dotazu uvádíte, že jste již u soudu byli, ale neuvádíte, s jaký výsledkem, resp. v jaké fázi se soudní řízení nachází.

Odpovím tedy spíše obecně:
Podle § 790 občanského zákoníku platí, že: Muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů, může otcovství popřít, jen je-li vyloučeno, že by mohl být otcem dítěte. Může tak učinit do šesti měsíců ode dne, kdy bylo takto otcovství určeno. Váš bývalý přítel tedy již tuto lhůtu promeškal.
Paragrafy 792 a 793 občanského zákoníku ale připouští určité výjimky z tohoto pravidla: Je-li návrh na popření otcovství podán po uplynutí popěrné lhůty, může soud rozhodnout, že zmeškání lhůty promíjí, pokud to vyžadují zájem dítěte a veřejný pořádek. Paragraf 793 pak říká, že: Vyžaduje-li to zřejmý zájem dítěte a mají li být naplněna ustanovení zaručující základní lidská práva, může soud i bez návrhu zahájit řízení o popření otcovství, bylo-li otcovství určeno souhlasným prohlášením rodičů, ale otec dítěte takto určený nemůže být jeho otcem.
Nyní tedy záleží na tom, jak se k celé záležitosti postaví soud – zda promine zmeškání lhůtu pro popření otcovství a zda dojde k názoru, že popření otcovství je v zájmu dítěte, případně že Váš bývalý partner nemže být otcem dítěte. Pokud soud vyjde Vašemu bývalému partnerovi vstříc, může nařídit provedení testů DNA a na základě výsledků testů může dojít k popření otcovství Vašeho bývalého partnera.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nebiologický otec zapsaný do rodného listu - jak zrušit otcovství?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.