Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Po mnoha krizích manželství, jsem se po 22 letech manželství odstěhovala 5.1.2019 s dětmi (14, 17, 20) od manžela do pronajatého bytu. Důvodem byla nekomunikace, dusno, nepřekonatelný odpor. Tento odchod jsem zvažovala 2017-2019. Soud o děti proběhl bez problémů. Manžel o syny nestál a pouze jsme řešili výši alimentů.

22.5.2019 jsme měli rozvodový soud. Manžel s rozvodem NEsouhlasí a tak soudce rozhodl o odročení na 17.6. Já nesu důkazní břemeno. Mám předvolat svědky atd.
24.6.2019 jsem dostala Návrh vyjádření od mého právníka. Je tam popsáno to nejhorší, co se u nás dělo. Je to síla a vůbec se mi nechce tyto věci vytahovat na manžela před soudem. Přivolá to pouze reakci a nenávist. Také ne vše, co jsme spolu prožili, bylo špatné.
Od začátku žádám manžela i právníka, zda by bylo možné se vyhnout tomuto nepříjemnému dokazování a házení špíny jeden na druhého. Přesto, že se do manželství nechci vrátit, tak nechci, aby jsme prošli tímto nenávistným a nepříjemným dokazováním.
Chci se tímto zeptat, zda existuje nějaká možnost, rozvést se v tuto chvíli důstojně? Děkuji, Eleonora

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 755 odst. 1 občanského zákoníku může být manželství rozvedeno, je-li soužití manželů hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno a nelze očekávat jeho obnovení. Aby se mohlo jednat o tzv. nesporný rozvod (rozvod dohodou), musely by být splněny následující podmínky: manželství trvalo alespoň jeden rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí, manželé se dohodli na úpravě svých majetkových poměrů a úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu. Poslední podmínkou je, že se druhý z manželů k návrhu na rozvod připojí (souhlasí s ním). V takovém případě by soud nezkoumal příčiny rozvratu a manželství by rozvedl. Jedinou možností, jak se vyhnout zjišťování příčin rozpadu Vašeho manželství je přesvědčit manžela, aby se k návrhu na rozvod manželství připojil a dohodnout se s ním také na úpravě majetku, bydlení a případného výživného pro dobu po rozvodu.

Jestliže Váš manžel bude trvat na tom, že s rozvodem nesouhlasí, bude se jednat o tzv. sporný rozvod, při kterém soud zjišťuje příčiny rozvratu, což může být pro vás oba nepříjemné. Záleží jen na Vás, jaké informace v takovém případě soudu předáte. Pokud si vyloženě nepřejete, aby některé konkrétní informace u soudu zazněly, doporučuji to projednat s Vaším právníkem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.