Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou bydlíme v domě po jejích rodičích už od doby před naší svatbou. Tehdy byl dům ve vlastnictví mé nadcházející manželky a její sestry. Následně došlo ke svatbě a až po té darovala manželky sestra svojí polovinu mojí manželce. Dům je od té doby tedy její celý. Aktuálně se manželka se mnou rozvádí a snaží se mě z domu vyhnat s tím, že je její.

Manželka má v úmyslu údajně dům prodat.
Co se týče SJM: v domě ale bylo za více než dvacet let provedeno velké množství stavebních úprav, na kterých jsme se podíleli společně během manželství. To je manželka oprávněná mě vystěhovat ještě dříve, než se vyřeší vypořádání majetku? Jak by se to řešilo, když nemám prostředky na to, abych si pořídil najednou nějaké samostatné bydlení? Na nějaké vypořádání přeci budu mít nárok.
Děkuji, Mojmír

 

ODPOVĚĎ:
Za situace, kdy manželka získala celý dům darem, máte právo pouze na polovinu investic do nemovitosti, které jste vložili v průběhu manželství. Výše investic se ale těžko prokazuje, proto bych doporučila kvůli detailnějšímu rozboru důkazní situace navštívit advokáta - seznam na www.advokatikomora.cz. Pokud jste v nemovitosti manželky vedli rodinnou domácnost, tedy žili jako manželé, na Vaši situaci dopadá ust. § 747 Občanského zákoníku, které stanoví, že "Má-li alespoň jeden z manželů právo nakládat domem nebo bytem, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny, a tohoto domu nebo bytu je k bydlení manželů nebo rodiny nezbytně třeba, musí se zdržet všeho a předejít všemu, co může bydlení znemožnit nebo ohrozit. Manžel zejména nesmí bez souhlasu druhého manžela takový dům nebo byt zcizit nebo k domu, jeho části nebo k celému bytu zřídit právo, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny, ledaže zajistí manželovi nebo rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním. Jedná-li manžel bez souhlasu druhého manžela v rozporu s odstavcem 1, může se tento manžel dovolat neplatnosti takového právního jednání."
Z uvedeného plyne, že manželka Vás vystěhovat nemůže, musela by Vám zajistit bydlení odpovídajícího charakteru.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může manželka vystěhovat z vlastního bytu, domu manžela v době před rozvodem manželství?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.