Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S exmanželem jsme rozvedeni od prosince roku 2018. V manželství jsme si vytvořili nějaké dluhy, na většině z nichž jsme společnými žadateli. Tyto dluhy jsme si rozdělili v rámci rozvodového vyrovnání víceméně půl na půl. Po půl roce od rozvodu ale exmanžel tyto dluhy přestal platit, mě začali bombardovat věřitelé a nakonec jsem byla nucena vstoupit do insolvence, abych se vyhnula exekucím a s nimi spojeným sankcím.

Můj exmanžel se rozhodl k insolvenci také přistoupit, ale zatímco můj návrh už je schválen a za 8 dní končí lhůta věřitelů k přihlášení se k dluhům, exmanžel ještě nemá žádost ani podanou u soudu (začali jsme to vyřizovat přibližně ve stejnou dobu). Samozřejmě se tedy všichni věřitelé přihlásili v mé insolvenci ke všem těmto dluhům v plné výši. Můj dotaz zní - jak bude soud postupovat v tomto případě? Znamená to, že všechny tyto dluhy budu hradit sama a exmanžel se z toho tzv. vykroutí? Neměl by soud přihlédnout také k našemu rozvodovému vyrovnání? Moje insolvenční správkyně mi na tyto dotazy odpověděla, že neví, jak se postupuje v těchto případech, kdy manželé už jsou rozvedeni, a že by snad měla být možnost nějakého odvolání se proti rozsudku, pokud by soud přisoudil plnou zodpovědnost za všechny dluhy v plné výši. Mám obavy, abych nakonec veškerou platební odpovědnost za všechny závazky nenesla jen já sama. Děkuji vám za odpověď, věřím, že zde se dozvím nějaké informace, které mi situaci osvětlí.

 

ODPOVĚĎ:
Vaše situace je poměrně komplikovaná.
Doporučuji propočet závazků v době vypořádání SJM. V dotazu uvádíte, že "dluhy jsme si rozdělili v rámci rozvodového vyrovnání víceméně půl na půl." Pokud máte například dohodu uzavřenou u notáře, předložila bych ji soudu s přípisem, že ručíte za pohledávky do určité výše. Samozřejmě je to na úvaze a rozhodnutí soudu.
Další možností je, že se věřitelé uspokojí do určité výše na vás, tedy na základě vašeho oddlužení, a ve zbytku závazku/ů na vašem bývalém manželovi. Pokud by se stalo, že uhradíte 100% závazků během oddlužení, bylo by možno zvážit dohod/ žalobu na na plnění vůči vašemu bývalému manželovi s odkazem na uhrazené dluhy a rozdělení závazků v rámci vypořádání SJM.
Pro specifičtější konzultaci Doporučuji obrátit se na advokáta, popř. na na bezplatnou právní poradnu, jejichž seznam najdete na sako.justice.cz ve vašem kraji

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.