Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželka se rozhodla pro Insolvenci. Jde především o dluh cca 600.000 Kč, který vznikl před uzavřením našeho manželství tj. před 2008, tedy ještě před novelou z roku 2014. Já své závazky vůči věřitelům splácím exekucí a budu je mít již uhrazené, proto do insolvence nechci. Manželství jsme uzavřeli 2008 a její dluh vznikl v době ještě dřívější, resp. před novelou v roce 2014.


Zajímá mě, pokud bude úspěšná v insolvenci, může li exekutor nějakou část vymáhat i po mě? S exekutorem máme letité spory, několik soudních pří, kdy vyčíslil dluh a pokaždé špatně, požádali jsme i o dohled Ministerstvo spravedlnosti, kdy dostal výtku atd atd, viz. příloha. Děkuji za odpověď. Harazín.

 

ODPOVĚĎ:

Pěkný den,
obecně platí, že za závazky, které vznikly před manželstvím, se může po druhém manželovi uspokojit věřitel pouze do výše jeho podílu SJM, který by tento manžel získal při rozdělení SJM.
Takže i dluh vnesený do manželství může postihnout druhého manžela.
Pokud je tento dluh exekutorem vymáhán pouze po vaší manželce, nikoli po vás, mohla by podat insolvenční návrh pouze ona sama.
K tomu doporučuji obrátit se na advokáta, popř. organizaci, která poskytuje právní poradenství v oblasti insolvenčního práva a rovněž sepisuje insolvenční návrhy:
https://sako.justice.cz/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.