Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

21.8.2018 jsem si vyzvedla na poště výzvu k uhrazení částky za překročení rychlosti. Neřídila jsem já, ale můj přítel. Vím, že bylo jeden čas i ve sdělovacích prostředcích, že má být přijata novela zákona o pozemních komunikacích, která má zpřísnit možnosti použití výmluvy na osobu blízkou. Měla jsem za to, že to tak je až doposud, než jsem si přečetla tuto výzvu, kde se mi tato možnost přímo nabízí.

Chci se jen ujistit, zda jsem to jen špatně nepochopila, protože mi nějak není jasná věta první v tomto odstavci, na kterou navazuje věta druhá, která se k mému překvapení právě zmiňuje o osobně blízké. Výzvu posílám v příloze. Děkuji, Adéla

ODPOVĚĎ:
Provozovatel motorového vozidla může být uznán vinným z předmětného správního deliktu pouze v případě, že nebude zjištěna totožnost řidiče, který spáchal přestupek. Pokud ale nebude zjištěna totožnost řidiče, který spáchal přestupek, což může být také z důvodu, že provozovatel využije svého práva nevypovídat (tj. proti sobě nebo osobě blízké, jestliže by vypovídající sobě nebo takové osobě blízké způsobil nebezpečí trestního stíhání), bude splněna podmínka pro projednání správního deliktu provozovatele vozidla. Tzn. buď bude postihnut řidič vozidla, a pokud se nepodaří zjistit, kdo řídil, bude postihnut provozovatel vozidla.
V omezených situacích je možné, aby se provozovatel vyhnul i této odpovědnosti. První situace je, že vozidlo provozovatele bylo odcizeno nebo byla odcizena jeho tabulka s přidělenou registrační značkou, nebo druhá situace: provozovatel podal žádost o zápis změny provozovatele vozidla v registru motorových vozidel.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo platí pokutu za rychlou jízdu když se neví kdo řídil auto, automobil, vozidlo?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.