Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Můj děda cca 01/2015 večer požil alkohol. Druhý den přes den jel autem a bohužel srazil cyklistu. U dědy byl naměřen zbytkový alkohol. Jelikož se děda ve volném čase věnuje myslivosti, měl zbrojní průkaz. Ten mu i s řidičským průkazem byl odebrán na pět let. Děda je na 2 roky v podmínce a platil pokutu. Je mu 83 let.

Má otázka zní, jestli je možné žádat předčasně o navrácení zbrojního průkazu, aby se opět mohl věnovat myslivosti. Podle něj může žádat o předčasné navrácení řidičského průkazu, tak by rád věděl, jestli ta možnost existuje i zde. Podmínka mu brzy končí. Děkuji mnohokrát.

ODPOVĚĎ:
V případě zbrojního průkazu je situace poněkud odlišná. Platí, že odnětím pozbývá zbrojní průkaz platnosti a osoba, která o něj přišla, jej může získat pouze na základě nové žádosti, kdy bude znovu posuzováno, zda splňuje všechny předpoklady pro získání zbrojního průkazu, mezi které patří i spolehlivost a bezúhonnost (ust. § 22 a 23 zákona o zbraních – č. 119/2002 Sb. – dostupný zde: portal. gov.cz).

Tento zákon o zbraních nezná institut předčasného vrácení zbrojního průkazu, tedy Váš dědeček bude moci znovu zažádat o nový zbrojní průkaz v okamžiku, kdy bude splňovat podmínky bezúhonnosti a spolehlivosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.