Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2017 jsme měli s manželkou smůlu, že od května jsme se stali terčem útoku souseda - psychopata a alkoholika. Dle rady od Vás a Bílého kruhu bezpečí jsme vše dokumentovali (audio a video záznamy) a průběžně předávali policii. V tomto okamžiku je jeden případ u trestního soudu v Lounech -  paragraf 178 odst. 1/2 trestního zákoníku a čtyři velmi rozsáhlé případy byly předány k řešení přestupkové komisi v Žatci.

Jedná se hlavně o stalking, vulgární nadávky na veřejnosti za přítomnosti mnoha svědků a poškození majetku, to měl být původně trestný čin, ale státní zástupce si to rozmyslel. Obviněný bohužel využívá neschopnost našeho právního systému. U soudu se už třikrát účelově omluvil a u přestupkové komise dvakrát. Pro nás je těžké se smířit s tím, že už osm měsíců trvající teror byl rozkouskován do čtyř projednání u přestupkové komise a je naprosto nepřijatelné se smířit s tím, že obviněný je přesvědčen, že se mu podaří neúčastí docílit promlčení. Má s tím dlouholeté zkušenosti. Vyhýbá se projednání i u případů dalších sousedů, na které taky útočí. Můj dotaz je, jak zabránit promlčení, kterého chce obviněný dosáhnout. Jak donutit státní správu, aby obviněného donutila k účasti na jednání. Jak a kde si stěžovat, když nebudeme spokojení s rozhodnutím přestupkové komise. Obviněný se snaží zastrašit svědky tím, že na ně podává vymyšlená oznámení, dokonce i na policistu, který u nás zasahoval. V minulosti podal trestní oznámení i na soudkyni, která ho soudila. Děkuji, Richard

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že nabyl účinnosti nový zákona o přestupcích (č. 250/2016 Sb.), který nově omezuje možnosti promlčení, pokud je přestupek již řešen přestupkovou komisí, nemusíte se bát, že omluvami z jednání dosáhne Váš soused promlčení. Platí totiž:
Promlčecí doba se přerušuje mj. oznámením o zahájení řízení o přestupku přerušením promlčecí doby počíná promlčecí doba nová.
Po dobu, po kterou probíhá přestupkové řízení, tak neběží promlčecí lhůta.
Dále platí: Správní orgán může k zajištění účelu řízení uložit obviněnému záruku za splnění povinnosti, která by mohla být uložena v řízení o přestupku, pokud má důvodné podezření, že se obviněný bude vyhýbat potrestání za přestupek nebo výkonu správního trestu nebo bude mařit či ztěžovat řízení o přestupku, výkon správního trestu nebo náhradu škody anebo vydání bezdůvodného obohacení poškozenému. Záruku za splnění povinnosti podle věty první lze uložit osobě podezřelé ze spáchání přestupku i před zahájením řízení o přestupku.
Můžete tedy podat návrh k přestupkové komisi, aby uložila Vašemu sousedovi záruku. Zda tak učiní, záleží na přestupkové komisi.
Pokud nebudete spokojeni s výsledkem přestupkové komise, je zde možnost podat odvolání proti rozhodnutí přestupkové komise.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Opakované omluvy nepřítomnosti přestupce u soudu a přestupkové komise - jak ho donutit, aby přišel k soudu a ke komisi?
  • Jak zabránit promlčení přestupku proti občanskému soužití - stalking, vulgární nadávky na veřejnosti, poškození majetku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.