Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem bývalým zaměstnancem zkrachovalé cestovní kanceláře. Ve firmě jsem pracoval mimo jiné na organizaci zájezdů, rezervacích letenek a podobně. Finanční záležitosti jsem neměl na starosti, měl jsem sice podepsanou hmotnou zodpovědnost, ale všechny finance ve firmě řešil pan ředitel. Pan ředitel nechal jedněm klientům vystavit letenky za dovolenou a za tyto letenky vystavující firmě nezaplatil. Firma se obrátila na policii, která nyní kontaktuje mně a chce po mně informace k celému případu. V pracovní smlouvě mám odstavec, kde je napsané, že firmu nesmím nijak poškodit, zejména ne zveřejňováním interních informací, mezi něž toto rozhodně patří. S případem nemám co do činění, žádný přestupek jsem nespáchal, jen jsem ve firmě pracoval a rezervace fyzicky zařizoval. Policie na mě poměrně důrazně tlačí a tvrdí mi, že svědectví podat musím. Mám strach, že pokud svědectví podám, podá na mě bývalý šéf žalobu za porušení dané části smlouvy. Otakar


ODPOVĚĎ:
Ze zákona máte svědeckou povinnost, obzvlášť v případě trestního řízení. Výjimka se vztahuje pouze na případ, že byste svědectvím ohrozil sebe nebo osoby blízké. Pokud neuposlechnete, budete policií předveden nebo i pokutován.

Nezveřejňování interních informací se z povahy věci nemůže týkat státních orgánů při vyšetřování trestného činu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.