Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci pokácet 1 borovici lesní rostoucí na mém pozemku ve městě. Vzhledem k jejímu obvodu, který je 130 cm ve výšce 130 cm nad zemí (výška stromu je cca 18 m), jsem již dvakrát podal žádost k jejímu pokácení. Vždy byla zamítnuta s odůvodněním, že strom je zdravý a ničemu nepřekáží, atd.

Právní odpovědnost za strom nesu já. Nabyl jsem dojmu, že je nutné ho pokácet - své důvody jsem uvedl v žádosti.  Nabídl jsem vysázení 5 ks borovice lesní na jiném místě svého pozemku. Pokácet ho nemohu, protože referent odboru životního prostředí vydal rozhodnutí, že nebyl shledán žádný zákonný důvod. V minulosti se nám stalo, že vichřice urvala vrch jiného stromu a on přistál sousedovi na balkóně. Oprávněně má strach, že se to může stat znovu. Už teď, vzhledem k velikosti stromu a jeho umístění, by nebylo jednoduché ho pokácet. Jak mám postupovat dál? Mohu přenést svou odpovědnost za strom, který chci pokácet, na úředníka, který vydal zamítavé stanovisko? Co tedy mohu udělat? Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Proti rozhodnutí správního orgánu (obecnímu úřadu, odbor ŽP) se můžete odvolat a to ve lhůtě 15 dnů ke krajskému úřadu od obdržení rozhodnutí. Nebo můžete strom pokácet bez povolení, čímž se vystavujete riziku zaplacení pokuty do výše 10.000 Kč.
Strom nechte odborně prořezat a zkontrolovat , v případě, že dojde k poškození cizí věci tímto stromem, můžete se své odpovědnosti zprostit, pokud dokážete, že k poškození došlo např. vyšší mocí (silný vítr) a nikoliv Vaší vinou, protože Vy jste se o strom dobře staral.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.