Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám 4 děti a potřebovala bych poradit. V roce 2008 a 2009 děti chovaly zakrslé králíky a odchovaná králíčata nabízely na internetu a následně zájemcům zasílaly na dobírku formou ČD kurýra. Dětem jsem pomáhala zejména tím,že jsem jim zásilky odesílala na své jméno.

Samy ani neměly možnost se na nádraží dostat, protože bydlíme v malé obci, kde vlak nejezdí. Na internetu měly také v inzerátu uvedené moje telefonní číslo a emailovou adresu.Zejména mladší děti nemají ještě svůj občanský průkaz, takže by si dobírkovou částku na poště samy ani vyzvednout nemohly. Bohužel nás někdo udal na živnostenském úřadě a dostala jsem předvolání k řízení o přestupku proti živnostenskému zákonu s možností pokuty až 500.000 Kč.

Děti by chtěly dosvědčit, že jsem já nepodnikala, nevím ale, zda je možné uznat svědectví v rámci rodiny a jestli neexistuje případně nějaká promlčecí doba v rámci živnostenského zákona. Protože již uplynul téměř rok a zda se musíme zodpovídat ze všech prodaných králíků nebo pouze z několika posledních,od jejichž prodeje dosud celý rok neuplynul. (Období prodeje králíčat - leden 2008 - 17.prosinec 2009, za rok 2008 šlo o částku 13.700,- , za rok 2009 pak o částku 17.710,-).
Advokát, kterému jsem zaplatila za konzultaci mi sdělil, že promlčecí doba se mne netýká, ale v oznámení o zahájení řízení o přestupku, které jsem obdržela z úřadu je v druhém listu odkaz na zákon o přestupcích č. 200/1990, že mám právo se vyjadřovat k uvedeným skutečnostem...
V tom samém zákoně je toto:
Podle ustanovení § 20 zák. č. 200/1990 Sb. přestupek nelze mimo jiné projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok. Důvodem pro odložení věci dle ustanovení § 66 odst. 1 písm. e) zák. č. 200/1990 Sb. by byla skutečnost, že odpovědnost za přestupek zanikla.
Proč pro mne platí pouze část jednoho a téhož zákona a další část již ne zvlášť,když se živnostenský úřad na tento zákon odvolává v dopise, který mi zaslal.

Ráda bych věděla,v jaké hodnotě může v jednom roce prodat jeden drobnochovatel svá zvířata ,aby jeho jednání nebylo podnikáním
,neboť v živnostenském zákoně jsem nalezla následující- živností není podle ustanovení § 3 odst. 3 písm. f) zák. č. 455/1991 Sb. prodej nezpracovaných rostlinných a živočišných výrobků z vlastní drobné pěstitelské a chovatelské činnosti fyzickými osobami. Děkuji za odpověď. Plecitá

ODPOVĚĎ:
Živnostenský úřad se Vás snaží postihnout za to, že jste podnikala bez příslušného živnostenského oprávnění. Vzhledem k povaze Vaší činnosti se domnívám, že nešlo o podnikání, neboť z Vaší strany nešlo o činnost za účelem zisku.

Svědectví Vašich dětí bude vzato v potaz, ale jejich věk a příbuznost bude vzat v potaz. Přestupky dle zákona o přestupcích se skutečně prekludují (promlčují) po jednom roce, dle živnostenského zákona však ne.

Domnívám se, že živnostenský úřad přihlídne k povaze Vaší činnosti a pokutu Vám promine nebo ji udělí jen velmi malou. Je však vhodné celou situaci osobně nebo písemně řešit přímo s konkrétním pracovníkem úřadu co nejdříve.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.