Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně odebrání řidičského oprávnění z důvodu pozbytí zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Dne 4.5.2023 se mi v obchodě v Penny v Kuřimi udělalo špatně, zatočila se mi hlava a ztratil jsem vědomí. Tomuto stavu předcházelo déletrvající vysoké pracovní nasazení, nedostatek spánku a příjmu tekutin.

Nicméně mi byla přítomnými přivolána sanitka, která mě převezla na urgentní příjem fakultní nemocnice v Brně. Zde mi bylo provedeno jen základní vyšetření a  oznámeno, že budu nahlášen na dopravní inspektorát a nesmím řídit motorová vozidla, kvůli podezření na epilepsii. To se také stalo a dne 11.05.2023 mi byl do datové schránky z městského úřadu Židlochovice zaslán dokument o zahájení správního řízení k odebrání řidičského průkazu. Na doporučení praktického lékaře jsem dne 11.05. 2023 podstoupil EEG vyšetření v Novém Městě na Moravě a CT vyšetření mozku v Havlíčkově Brodě. Obě vyšetření vyloučili jakékoliv patologické změny, vše naprosto v pořádku, přesto mi neurolog v Novém městě na Moravě nadále zakazuje řízení motorových vozidel v trvání půl roku, kdy se mám dostavit na opětovné vyšetření. Na dotaz jak mi mohou něco zakazovat, když se diagnóza nepotvrdila mi odvětil, že mu jako důkaz stačí popis mého bezvědomí přihlížející neodbornou veřejností, kde se incident stal, a že  vyšetření EEG trvá jen půl hodiny a on neví co se děje zbylých 23,5 hodin.   Jsem řidič z povolání a na řidičském průkazu jsem existenčně závislý, to ale nikoho nezajímá. Mám možnost podat námitky ve správním řízení. Problém je v tom, že nevím zda má smysl předložit jako důkaz negativní nález vyšetření, když níže je stejně napsáno zákaz řízení. Mám se dostavit na přezkoumání EEG na jiné pracoviště, ale nevím kdy dostanu termín a jestli mi do té doby ten řidičák neseberou. Dále by mě zajímalo, zda mám nárok na kompenzaci ušlého výdělku v případě odebrání řidičáku a co by řekly pojišťovny na plýtvání prostředky na vyšetření, které je De facto zbytečné, protože o mně bylo rozhodnuto už před vyšetřením a jeho výsledek je irelevantní. Děkuji za odpověď. S pozdravem Igor.

ODPOVĚĎ:
Postup fakultní nemocnice byl ve Vašem případě správný. Dle § 89a zákona o silničním provozu totiž platí, že:
„Lékař, který zjistí, že … držitel řidičského oprávnění je zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel s podmínkou nebo není zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel, je povinen o této skutečnosti neprodleně informovat obecní úřad obce s rozšířenou působností příslušný podle obvyklého bydliště … držitele řidičského oprávnění. “
Pakliže tedy lékař fakultní nemocnice nabyl podezření (nikoli jistoty), že by mohla být ovlivněna Vaše zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel, byl povinen o tom informovat dopravní odbor příslušného městského úřadu.
Příliš nerozumím Vaší poznámce o tom, že Vám lékař (neurolog) zakázal řízení motorových vozidel. Vydal tento lékař nějaký posudek, v jehož rámci dospěl k závěru, že nejste zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel? Lékaři totiž v zásadě nesvědčí oprávnění Vám cokoli zakazovat – v této souvislosti prosím o doplnění Vašeho dotazu.
Pakliže dopravní odbor městského úřadu zahájil řízení o odnětí Vašeho řidičského oprávnění, je možné, že Vaše řidičské oprávnění bylo pozastaveno. Dle § 95/1 a 2 zákona o silničním provozu totiž platí, že:
„V rámci řízení o podmínění, omezení nebo odnětí řidičského oprávnění může příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností rozhodnout o pozastavení řidičského oprávnění jako o předběžném opatření podle zvláštního právního předpisu.
Pozastavení řidičského oprávnění znamená, že držitel řidičského oprávnění nesmí po dobu platnosti tohoto pozastavení řídit motorová vozidla. “
V rámci zahájeného řízení Vám lze samozřejmě doporučit aktivní obranu – úřadu tedy dodejte výsledky všech vyšetření, které hovoří ve Váš prospěch. V této souvislosti si opatřete lékařský posudek (od Vašeho praktického lékaře), z něhož bude vyplývat (na základě výsledků vyšetření, která jste již absolvoval), že k ovlivnění Vaší zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel nedošlo.
O kompenzaci ušlého výdělku byste mohl žádat tehdy, pokud by vyšlo najevo, že postup úřadu byl protiprávní (čemuž dle znění dotazu zatím nic nenasvědčuje).
Názor zdravotní pojišťovny na ne/zbytnost dosud provedených vyšetření nejsem schopen odhadnout – soudím však, že proti tomuto postupu nebude zdravotní pojišťovna v zásadě ničeho namítat (jelikož indikace k provedení těchto vyšetření je dána).
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.