Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme zrušit trvalý pobyt synovi, který se k nám chová velmi agresivně. Přemístil se z domu do přístavby na dvoře, která je součástí našeho majetku. 2020 pro napadení rodičů řešila situaci také Policie ČR. Syn bydlel do této doby v podnájmu u kamaráda, asi před měsícem se vrátil k nám domů. Prý si může dělat co chce, protože má u nás trvalé bydliště.

Nevybíravým způsobem nás napadá, uráží, narušuje naše soukromí a společné soužití. Žijeme v námi postaveném domě 39 let. Jsme psychicky vyčerpaní, manžel je vážně nemocen. Nemáme sílu se bránit. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Synovi můžete zrušit trvalý pobyt pouze v případě, že na daném místě nebydlí a současně ani není oprávněn zde bydlet (nemá např. uzavřenou nájemní smlouvu apod.).
Samotný údaj trvalého pobytu neopravňuje k bydlení na dané adrese. Trvalý pobyt má evidenční charakter, tj. je doručovací adresou pro orgány veřejné moci. Skutečnost, že má Váš syn trvalý pobyt u Vás v domě, jej ovšem neopravňuje k tomu, aby dům užíval. To by zde musela být mezi Vámi uzavřena např. nájemní smlouva.
Za této situace doporučuji jej nejdříve písemně vyzvat, aby nemovitost vyklidil, jelikož není oprávněn ji obývat, v případě, že se tak nestane, můžete se domáhat vyklizení soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.