Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jak máme postupovat, když nám památkový ústav v Plzni nechce povolit stavbu rodinného domu. Plánovaná novostavba se bude nacházet v ochranném pásmu B, na kterou však nebude díky bujné vegetaci a nízkému terénu vidět. Všechny námi navrhované změny stavby nejsou brány v potaz a jsou vymýšleny nové a nové věci. Jedná se o rodinný dům hladký bez teras, balkonu, typizovaný na klíč. Předem Vám děkuji za odpověď.   Tereza

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu usuzuji, že památkový ústav Vám odmítá vydat kladné závazné stanovisko pro potřeby řízení před stavebním úřadem.
V obecné rovině dle § 4/2 písm. a) stavebního zákona platí, že orgány územního plánování a stavební úřady postupují ve vzájemné součinnosti s dotčenými orgány chránícími veřejné zájmy podle zvláštních právních předpisů (kterými jsou například právě památkové ústavy). Dotčené orgány vydávají závazná stanoviska pro rozhodnutí a pro jiné úkony stavebního úřadu.
Závazná stanoviska jsou obecně upravena v § 149 správního řádu, dle jehož odstavce 4 platí, že jestliže bylo v průběhu řízení o žádosti (například územní či stavební řízení) vydáno závazné stanovisko, které znemožňuje žádosti vyhovět, neprovádí správní orgán další dokazování a žádost zamítne.
Platná právní úprava pamatuje samozřejmě i na situace, kdy je závazné stanovisko protiprávní a nabízí možnost obrany.

V kontextu územního a stavebního řízení je podstatný § 4/9 a 10 stavebního zákona, dle nichž platí, že:
- nezákonné závazné stanovisko dotčeného orgánu, vydané pro účely řízení podle tohoto zákona, lze zrušit nebo změnit správním orgánem nadřízeným dotčenému orgánu pouze v rámci odvolacího řízení proti rozhodnutí, které bylo závazným stanoviskem podmíněno,
- nezákonné závazné stanovisko nadřízeného správního orgánu lze zrušit nebo změnit v přezkumném řízení, k němuž je příslušný nadřízený správní orgán správního orgánu, který vydal závazné stanovisko.

Proti negativnímu závaznému stanovisku památkového ústavu tedy není možné se bránit samostatně, nýbrž až v rámci obrany proti zamítavému rozhodnutí stavebního úřadu. V současné chvíli je proto zapotřebí, abyste od památkového ústavu získali závazné stanovisko, které je pro Vás co možná nejvýhodnější (samozřejmě v mezích toho, co je památkový ústav ochoten stanovit), přičemž následně je zapotřebí nechat "doběhnout" územní řízení (z dotazu nevyplývá, zda již územní řízení vedete či dosud nikoli). Až bude Vaše žádost o vydání územního rozhodnutí stavebním úřadem zamítnuta, a to s odkazem na negativní závazné stanovisko památkového ústavu, budete oprávněni se proti takovému rozhodnutí bránit odvoláním, přičemž svou obranu povedete právě proti obsahu zamítavého stanoviska.

Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že Vaše argumentace proti obsahu závazného stanoviska musí být objektivní a logická. Pro úspěšnou obranu v žádném případě nepostačuje tvrdit, že se závazným stanoviskem nesouhlasíte, popř. že Váš dům nebude pro bujnou zeleň vidět. Vaše argumentace musí být vedena tak, aby nadřízený orgán dospěl k závěru, že závazné stanovisko je nezákonné, tzn. že jím památkový ústav překročil své pravomoci apod.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:

  • zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
  • zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odvolání proti rozhodutí památkového úzstavu o zamítnutí stavby na ochranném pásmu B
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.