Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Pokud je úřední rozhodnutí doručeno poštou doporučeně do vlastních rukou a lhůta pro odvolání proti tomuto rozhodnutí je např. 30 dní ode dne doručení (převzetí), je za první den této lhůty považován samotný den doručení (převzetí) rozhodnutí nebo až den následující? Liší se případně tento aspekt v různých oblastech práva? Děkuji, Miloš

ODPOVĚĎ:
Obecně řečeno, je nutné vždy vycházet z právního předpisu, který se na daný právní vztah vztahuje.
Podle občanského soudního řádu se nezapočítává první den (§ 57 o.s.ř.), kdy došlo ke skutečnosti určující počátek lhůty. Lhůty určené podle týdnů, měsíců nebo let se končí uplynutím toho dne, který se svým označením shoduje se dnem, kdy došlo ke skutečnosti určující počátek lhůty.
Připadne-li konec lhůty na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem lhůty nejblíže následující pracovní den. Lhůta je zachována, je-li posledního dne lhůty učiněn úkon u soudu nebo bylo podání odevzdáno orgánu, který má povinnost je doručit (pošta).
Ve správním řádu je úprava lhůt obsažena v ust. § 40 správního řádu, právní úprava zde obsažená odpovídá výše uvedené právní úpravě.
V soudním řádu správním je lhůta obsažena v ust. § 40 soudního řádu správního, právní úprava zde obsažená odpovídá výše uvedené právní úpravě.
Ust. § 60 trestního řádu obsahuje úprahu počítání lhůt, právní úprava zde obsažená odpovídá výše uvedené právní úpravě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.