Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu v záležitosti předpokládaného prodeje osobního vozidla Škoda Octavia TDI, zakoupeného jako nové v roce 2002 a to 5. prosince 2010 formou leasingu společnosti Škofin. V té době jsem byl OSVČ. Po ukončení dlouhodobého pronájmu LS, tedy po splacení auta a zaplacení zbytkové hodnoty jsem auto převedl 14.12. 2005 do formy „vlastník shodný s provozovatelem“ .

20.10. 2008 jsem auto převedl z podnikání IČ na rodné číslo do osobního vlastnictví. Odešel jsem do starobního důchodu a zrušil živnostenské oprávnění. Koncem roku 2011 při stáří auta cca 9 let jej chci prodat za tržní cenu (podle současných nabídek na internetu je to méně než 100.000 Kč) a nevím, jaké poplatky a daně musím komu uhradit. Prodej chci uskutečnit přes prodejnu ojetých vozidel, nebo zápočtem u prodejce malého městského auta na důchodcovskou dopravu na kratší vzdálenosti. Prosím o sdělení zejména případné daně, abych se nedopustil daňového zanedbání. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Správní poplatky a ekologickou daň hradí kupující, pokud se nedomluvíte jinak. Poplatek za odhlášení automobilu je zdarma. Daň z příjmů hradit nemusíte, protože od nabytí do prodeje uplynul více než jeden rok, tudíž je tento příjem osvobozen od daně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.