Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je zákonem definován pojem "maximální doba studia"? Co se pod touto dobou rozumí? Je v současné chvíli zákonné stanovovat studentům poplatky za delší studium po uplynutí "maximální délky studia", pokud student studium neukončil? Děkuji, Jitka.

ODPOVĚĎ:
Přestože to z dotazu výslovně nevyplývá, budu ve své odpovědi předpokládat, že Váš dotaz směřuje ke studiu na vysoké škole.
V rámci zákona o vysokých školách se pojem „maximální doba studia“ vyskytuje pouze v jeho § 54/3 (který pojednává o přerušení studia po uznanou dobu rodičovství).

Časová limitace délky bezplatného studia na vysoké škole je nicméně zakotvena v jiných ustanoveních zákona o vysokých školách (byť zde není užito termínu „maximální doba studia“).

V tomto ohledu upozorňuji v první řadě na § 45/2 a 3 a na § 46/2 a 3 zákona o vysokých školách, dle nichž platí, že:
- standardní doba studia včetně praxe je v případě bakalářského studijního programu nejméně tři a nejvýše čtyři roky;
- studium bakalářského studijního programu se řádně ukončuje státní závěrečnou zkouškou, jejíž součástí je zpravidla obhajoba bakalářské práce;
standardní doba studia v rámci magisterského studijního programu je nejméně jeden a nejvýše tři roky;
- v případech, kdy to vyžaduje charakter studijního programu, nenavazuje magisterský studijní program na bakalářský studijní program; v tomto případě je standardní doba studia nejméně čtyři a nejvýše šest roků;
- studium magisterského studijního programu se řádně ukončuje státní závěrečnou zkouškou, jejíž součástí je obhajoba diplomové práce.

Pakliže student studuje déle, než kolik činí standardní doba studia příslušného studijního programu, je vysoká škola oprávněna účtovat mu za delší studium poplatek. Konkrétně dle § 58/3 zákona o vysokých školách platí, že:
- studuje-li student ve studijním programu déle, než je standardní doba studia zvětšená o jeden rok v bakalářském nebo magisterském studijním programu, stanoví mu veřejná vysoká škola poplatek za studium;
- poplatek za studium činí za každých dalších započatých šest měsíců studia nejméně jedenapůlnásobek základu (pojem „základ“ je vyložen v § 58/2 zákona o vysokých školách) ;
- do doby studia se započtou též doby všech předchozích studií v bakalářských a magisterských studijních programech, které byly ukončeny jinak než řádně;
- od celkové doby studia se však nejdříve odečte uznaná doba rodičovství.

Stručná odpověď na Váš dotaz tedy zní: Zákon o vysokých školách zná maximální dobu bezplatného studia, přičemž delší studium může být vysokou školou zpoplatněno.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.