Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v domku v lese, popelářský vůz se k nám nedostane, do obce je to 4 km. Byli jsme s manželem za panem starostou v obci, tam jsem mu ještě ústně vysvětlila naši situaci, že není možné abych nosila odpadky 4 km do jejich obce. Vozit sáček s odpadky autem by se mi rozhodně nevyplatilo.

Proto odpadky budu nadále vozit do Brna, kde máme trvalé bydliště a poplatek za odpad platíme, což mohu dokázat. Pan starosta pochopil naši situaci, souhlasil by s prominutím poplatku, ale neví jak provést prominutí. Neví jak nás vyjmout z počtu poplatníků, které mají uvedené v rozpočtu nákladů určených k placení.
Jsou to nějaké divné rozpočty, když obec si sjedná odvoz odpadků s firmou, ale skutečnost je jiná, odpadky tam neodkládáme. Nejsem proti placení poplatku, jak už jsem uvedla v místě bydliště platím, odpad i třídím. Ale nemohu nosit odpadky 4 km do obce. Naši zákonodárci zase udělali botu, když nerozliší konkrétní případy. Nejsme sami koho se týká tento problém, vím o případech kde se obce chovají k občanům korektně a poplatek prominou. S pozdravem Jolana

ODPOVĚĎ:
Jak jsem uváděl ve své první odpovědi, je důležité, dle jakého právního předpisu daná obec vybírá poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu (což bohužel neuvádíte ani v tomto dotazu).
Pokud obec vybírá poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu dle zákona o místních poplatcích, je možné, aby Vás (na základě Vaší žádosti) obec částečně či úplně osvobodila od poplatkové povinnosti (má-li tím být odstraněna tvrdost právního předpisu, což je bezpochyby Váš případ), jak to vyplývá z § 16a zákona o místních poplatcích.
Částečné či úplné osvobození od poplatkové povinnosti nemusí být obcí provedeno nijak zvlášť formálně, zcela postačí, pokud obec (ve své samostatné působnosti) vydá rozhodnutí, v němž uvede:
- Vaší identifikaci,
- rozhodnutí obce osvobodit Vás (částečně či úplně) od povinnosti hradit poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu (přičemž je nutné uvést, jaké stavby na území obce se toto osvobození týká), obec se může samozřejmě odkázat přímo na § 16a zákona o místních poplatcích,
- v rozhodnutí je vhodné zmínit, že o osvobození od poplatkové povinnosti jste požádala (a kdy a jakou formou se tak stalo),
- odůvodnění rozhodnutí obce (tedy popis toho, v čem obec spatřuje tvrdost právního předpisu, kterou svým rozhodnutím odstraňuje),
- datace, podpis a razítko obce.
Jakým způsobem si obec dohodne následky osvobození od poplatkové povinnosti s firmou, která jí svoz a likvidaci komunálního odpadu zajišťuje, je věcí obce (na rozhodování o Vašem osvobození od poplatkové povinnosti by to však nemělo mít vliv).
Je-li naopak poplatek za likvidaci komunálního odpadu v dané obci vybírán dle zákona o odpadech, nejste s největší pravděpodobností poplatnicí tohoto poplatku (jak vyplývá z § 17a/2 zákona o odpadech), v tomto případě od Vás tedy obec poplatek vybírat nemůže.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 565/1990 Sb. , o místních poplatcích
zákon č. 185/2001 Sb. , o odpadech a o změně některých dalších zákonů
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.