Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme malou chatu v lese 4 km vzdálené od obce. 12 let platíme poplatek za odpadky, ale ani jednou jsme je neodložili v obci z důvodu vzdálenosti, nemohu nosit odpadky 4 km. Cesta do místa bydliště je opačným směrem. Chata je bez elektřiny a bez vody, proto je pobyt jen od května do října a nejdéle 3 -4 dny.

Odpadky vozíme do místa bydliště, kde prokazatelně platíme. Žádali jsme obec o prominutí placení poplatku, protože obec nemá žádné náklady a také odmítá odvoz, je to pro ně neekonomické. Předem děkuji za radu. Je nelogické platit a přitom služby od obce nemůžeme využívat. Děkuji, Daniela.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel nevyplývá, zda je obcí poplatek za likvidaci komunálního odpadu vybírán 1/ dle zákona o místních poplatcích, 2/ dle zákona o odpadech či 3/ na základě smlouvy s obcí (dle § 17/4 zákona o odpadech (kteroužto (třetí) variantu dle znění dotazu spíše nepředpokládám).
Je-li poplatek za likvidaci komunálního odpadu obcí vybírán v režimu zákona o místních poplatcích, upozorňuji v první řadě na § 10b/1 tohoto zákona, dle něhož je k úhradě poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (mimo jiné) povinna:
a/ fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt (což, jak předpokládám, není Váš případ),
b/ fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, ve které není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba; má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně (dle znění dotazu předpokládám, že spadáte právě do této kategorie poplatníků).
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že zákon o místních poplatcích dovozuje poplatkovou povinnost z faktu existence vlastnického práva ke stavbě určené k individuální rekreaci, tzn. že míra produkce komunálního odpadu není rozhodná, neboť poplatníkem je každý vlastník stavby určené k individuální rekreaci (byť by tuto stavbu celoročně vůbec nevyužíval a žádný komunální odpad na území obce tudíž neprodukoval).
Neboť shora popsaný poplatkový mechanismus by mohl být vůči některým vlastníkům staveb určených pro individuální rekreaci nespravedlivý (což se může týkat i Vás), umožňuje § 16a zákona o místních poplatcích obecním úřadům, aby na žádost poplatníka z důvodu odstranění tvrdosti právního předpisu zcela nebo částečně prominuly poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (lze-li to s přihlédnutím k okolnostem daného případu ospravedlnit). V tomto ohledu je však nutné vyzdvihnout skutečnost, že obecní úřad je k prominutí části či celého poplatku oprávněn, nikoli povinen (tzn. že žadateli nevzniká na takové prominutí právní nárok a vše tudíž závisí na uvážení obecního úřadu).
Pakliže jste obecní úřad požádala o prominutí poplatkové povinnosti, nezbývá Vám, než vyčkat jeho rozhodnutí.
Dále Vám doporučuji nahlédnout do příslušné obecně závazné vyhlášky, kterou je v dané obci zaveden systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, a ověřit, zda se na Vás nevztahuje některé z ustanovení o osvobození od tohoto poplatku (pokud obecně závazná vyhláška některé poplatníky osvobozuje).
Je-li naopak poplatek za likvidaci komunálního odpadu v dané obci vybírán dle zákona o odpadech, upozorňuji na § 17a/2 tohoto zákona, dle něhož je poplatníkem každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad; plátcem poplatku je vlastník nemovitosti, kde vzniká komunální odpad. V takovém případě by bylo možné o vzniku Vaší poplatkové povinnosti pochybovat, neboť veškerý Vámi vyprodukovaný komunální odpad odvážíte mimo území obce.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 565/1990 Sb. , o místních poplatcích
zákon č. 185/2001 Sb. , o odpadech a o změně některých dalších zákonů
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.