Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Jsem majitelem osobního vozidla, se kterým však jezdím jen zcela výjimečně, prakticky výhradním provozovatelem auta je rodina mého syna (syn, jeho družka a její dcera). Tímto vozidlem byl spáchán přestupek zábor veřejného prostranství podle zákona 251/2016, par. 5, odst. 1g (parkování na travnatém pásu lemujícím pole před domem).

Na služebně městské policie za to po synovi chtěli zaplatit pokutu 1.000 Kč, což syn odmítl s odůvodněním, že se mu částka zdá příliš vysoká. Městská policie proto řešení přestupku postoupila do správního řízení, které se má konat příští týden. V téhle souvislosti by mě zajímalo:
1. Má být správní řízení vedeno se synem vzhledem k tomu, že není majitel vozidla, nýbrž jen jedním z provozovatelů? Od spáchání přestupku uběhlo už několik týdnů a nikdo z rodiny už není schopen se rozpamatovat, kdo v uvedeném datu auto na trávě zaparkoval. Neměl by se přestupek řešit se mnou? Pokud ano, proč ale hned ve správním řízení, já jsem přece nebyl ten, kdo pokutu městské policii odmítl zaplatit.
2. Ve velmi podobném případě vás tady žádal o radu jiný člověk. Mj. jste mu poradili, aby odmítl vypovídat s poukazem na ochranu osoby blízké. To však bylo už v roce 2017. Vím, že kdyby se jednalo o porušení zákona 361/2000, takovéto odmítnutí výpovědi by mi už nepomohlo, "spadl" bych do toho coby majitel vozidla tak jako tak. Tady ale jde o zákon 251/2016 - tady bych mohl výpověď s poukazem na ochranu osoby blízké odmítnout, nebo ta možnost od toho roku 2017 také padla a situace je stejná, jako v případě zákona 361/2000?
Děkuji za odpověď. Radek.

 

ODPOVĚĎ:
Řízení je vedeno s vlastníkem, resp. s provozovatelem vozidla, který je zapsán do registru. Provozovatel i vlastník bývá do registru zpravidla zapsán pouze JEDEN. Řízení je tudíž vedeno s osobou, která je takto zapsána jako provozovatel (resp. jako vlastník, není-li odlišný od provozovatele) a daná osoba je vyzvána, aby označila osobu, které auto zaparkovala. V případě, že se správnímu orgánu nepodaří zjistit, která osoba dané vozidlo zaparkovala, nastupuje objektivní odpovědnost provozovatele a není-li, vlastníka. - Nezáleží tedy, zda tam provozovatel (resp. vlastník) dané auto zaparkoval, ale bude odpovědný za daný přestupek.
K bodu druhému uvádíme, že daná možnost již není.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.