Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z přestupkového řízení mi přišlo rozhodnutí, které je v můj prospěch (po napadení mé osoby, byl soused uznán vinným), ale v několikastránkovém rozhodnutí je chyba ve jméně. U přitěžující okolnosti je napsána žena, zatímco soused je muž. I sousedovo příjmení špatně - je tam příjmení moje v mužském rodě.

Příklad: Já jsem Eva Nováková, soused je Jan Svoboda - v rozhodnutí má být "protože Eva Nováková je žena, zatímco Jan Svoboda je muž", ale je tam "Eva Nováková je žena, Jan Novák je muž". Je rozhodnutí platné? Mám požádat o opravu rozhodnutí? Soused mi má uhradit 120 Kč za návštěvy lékaře, což již také udělal složenkou. Pokud vím, neodvolal se. Děkuji, Jana

ODPOVĚĎ:
Z právního hlediska doporučuji o opravu požádat, jelikož pokud soused plnil na základě nesprávného rozhodnutí, mohl by začít zkoumat, zda neplnil neoprávněně. Otázka je, zda taková částka by mu stála za domáhání se vrácení plnění (což nelze bez bližší znalosti povahy souseda posoudit).

Tiskové chyby lze odstranit prostřednictvím žádosti podle § 70 správního řádu, podle nějž platí "Opravu zřejmých nesprávností v písemném vyhotovení rozhodnutí na požádání účastníka nebo z moci úřední usnesením provede správní orgán, který rozhodnutí vydal. Týká-li se oprava výroku rozhodnutí, vydá o tom správní orgán opravné rozhodnutí."

K nápravě tiskových vad není dána žádná lhůta, záleží na Vašem rozhodnutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.