Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se Vás zeptat, jak by se postupovalo v případě, že pan řidič by jel pod vlivem alkoholu, stopla by jej hlídka Policie České republiky, ovšem on před dechovou zkouškou by se přímo před policisty napil alkoholu. Jak by se to řešilo? Vlastně tím skryl, že byl pod vlivem návykové látky během jízdy a napil se až po ukončení jízdy.

Ovšem množství a doba, kdy pil alkohol by šla dokázat dle krevního odběru, takže kdyby jej odmítl, stejně by se považoval, že byl pod vlivem a navíc by mohl dostat pokutu za neuposlechnutí výzvy úřední osoby. Je tomu opravdu tak? A je to tedy průkazné krevním odběrem? Děkuji, Gustav

ODPOVĚĎ:
Požití alkoholu v době přerušení jízdy se považuje za požití alkoholu během jízdy, aby bylo možné konstatovat, že alkohol byl požit až po ukončení jízdy, muselo by se jednat o situaci, kdy bude vozidlo zastaveno např. na parkovišti a bude zjevné, že řidič nemá v úmyslu pokračovat v jízdě.

V případě, kdy došlo pouze k přerušení jízdy je na místě výzva k podstoupení lékařského vyšetření, při jeho odmítnutí následně postup podle § 118a zákona o silničním provozu, tedy zabráněním v další jízdě případně vč. zadržení řidičského průkazu podle § 118b zákona o silničním provozu. Odmítnutí splnění výzvy je přestupkem podle § 125c zákona o silničním provozu.

Lékařským vyšetřením lze zjistit koncentraci alkoholu v krvi a podle rychlosti odbourávání i přibližnou dobu, kdy byl alkohol konzumován.

Problematika zjišťování požití návykových látek je poměrně obsáhlá; v rámci kapacitních možností bezplatné právní poradny jsem byla nucena odpověď zestručnit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.