Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohli by jste mi poradit, jaká mám práva a jak se bránit v případě, že mi obec nakazuje odstavit tříkomorový vyhnívací septik? Než jsme započali s výstavbou domu byl tento septik podmínkou - tu jsme splnili a kolaudace je též platná. Dále jsem znechucena, že mi obec nařizuje vyměnit kameninové trubky za plastové - prý netěsní i když rozdíl od výpusti ze septiku až do kanalizace je převýšení určitě více než 5 metrů.

Prý trubky netěsní, jako by odpad po nich vzlínal nahoru - takový nesmysl. Navíc odpad vede přes náš soukromý pozemek, který je zakončen 2 m vysokou zdí a pak je ulice. takže by se muselo kopat ještě 1,5 m pod povrch silnice. Z tohoto důvodu se asi na naši kanalizaci kdysi napojili sousedé - naši tátové se tak dohodli. Děkuji za odpověď, Broňa.

ODPOVĚĎ:
Přestože to z dotazu výslovně nevyplývá, předpokládám, že obec po Vás žádá, abyste se (resp. svůj pozemek a stavbu na něm) připojila k obecní kanalizaci. Z tohoto předpokladu budu ve své odpovědi vycházet.
Je pravdou, že dle § 3/8 zákona o vodovodech a kanalizacích je obecní úřad oprávněn rozhodnutím uložit vlastníkům stavebního pozemku nebo staveb, na kterých vznikají nebo mohou vznikat odpadní vody, povinnost připojit se na kanalizaci v případech, kdy je to technicky možné.
Dle shora uvedeného ustanovení je obecní úřad oprávněn vydat individuální správní rozhodnutí (tedy takové rozhodnutí, které bude zcela adresné vůči konkrétnímu vlastníkovi pozemku či stavby na něm, nemůže se v žádném případě jednat o "hromadné" nařízení), na jehož základě nařídí vlastníkovi pozemku či stavby na něm, aby se připojil k obecní kanalizaci.
Vydání takového individuálního správního rozhodnutí musí předcházet řádné správní řízení, v jehož rámci bude obecní úřad zkoumat, zda jsou splněny podmínky pro vydání předmětného rozhodnutí. Jedná se zejména o podmínku, aby bylo připojení k obecní kanalizaci technicky možné.
O zahájení správního řízení musí být vlastník pozemku či stavby samozřejmě informován. V rámci tohoto správního řízení je vlastník pozemku či stavby na něm, jako účastník správního řízení, oprávněn navrhovat důkazy a jejich doplnění, popř. klást svědkům a znalcům otázky při ústním jednání a místním ohledání. Před vydáním správního rozhodnutí je obecní úřad povinen umožnit účastníkům řízení, aby se mohli vyjádřit ke všem shromážděným podkladům i ke způsobu jejich zjištění, popřípadě navrhnout jejich doplnění.
Pokud nebylo ve Vašem případě před vydáním správního rozhodnutí (pokud jste již správní rozhodnutí obdržela) vedeno správní řízení nebo pokud jste o jeho zahájení a vedení nebyla informována, trpí správní rozhodnutí zásadní procesní vadou, která způsobuje jeho neplatnost.
Pokud ve Vašem případě správní řízení dosud běží, doporučuji Vám jednoznačně aktivní přístup k věci. Obecnímu úřadu dodejte takové podklady a Vaše vyjádření (ideálně doplněné názorem odborníka), z nichž bude vyplývat, že připojení Vašeho pozemku a stavby na něm není technicky možné. Dle stávající judikatury lze za technickou nemožnost připojení považovat i situaci, kdy je připojení k obecní kanalizaci sice teoreticky technicky možné, takové připojení by však bylo extrémně finančně náročné (obecní úřad je totiž povinen zohledňovat rovněž aspekt přiměřenosti svého rozhodování). Můžete rovněž argumentovat existencí septiku, který je zcela dostačující, přičemž zmiňte rovněž svou dobrou víru (v níž jste septik vybudovala, resp. Váš právní předchůdce, přičemž Vaše dobrá víra byla podpořena rovněž řádnou kolaudací Vašeho domu).
Obecní úřad je oprávněn Vám uložit povinnost připojit Váš pozemek a stavbu na něm k obecní kanalizaci, není však oprávněn určit, jak má být kanalizační přípojka stavebně-technicky provedena. Je-li proto ze stavebně-technického a hygienického hlediska možné, abyste se k obecní kanalizaci připojila prostřednictvím Vaší kameninové přípojky, je tento způsob rozhodně možný. O této otázce by měl nicméně rozhodnout místně příslušný vodoprávní úřad, nikoli obecní úřad.
Pokud jste již obdržela (či v budoucnu obdržíte) správní rozhodnutí, kterým vám bude obecní úřad nařizovat, abyste svůj pozemek a stavbu na něm připojila k obecní kanalizaci, můžete s pomocí advokáta:
www.advokatikomora.cz
podniknout další kroky v rámci Vaší procesní obrany.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že pokud byste vydané rozhodnutí obecního úřadu nerespektovala, stane se takové rozhodnutí tzv. exekučním titulem, tzn. že obecní úřad by Vás mohl k uposlechnutí nařízení nutit například ukládáním pořádkových pokut.
Ve Vašem případě je pro učinění jednotlivých právních kroků zapotřebí vědět, v jaké fázi se Váš případ aktuálně nachází (tzn. zda bylo již zahájeno správní řízení, zda bylo již vydáno správní rozhodnutí apod.).
Závěrem své odpovědi připomínám, že pro případ donucení k připojení k obecní kanalizaci se můžete obrátit na místně příslušný stavební úřad s žádostí o poskytnutí stavebního příspěvku. Dle § 137/1 písm. e) a § 138/1 stavebního zákona náleží stavební příspěvek (mimo jiné) tomu, komu bylo stavebním úřadem nařízeno provedení nezbytných úprav spočívajících v připojení k technické infrastruktuře (například k obecní kanalizaci). S ohledem na dikci těchto ustanovení se však domnívám, že právo na poskytnutí tohoto příspěvku Vám spíše nevznikne. I přesto Vám doporučuji tuto otázku konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 274/2001 Sb. , o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu a o změně některých zákonů (zákon o vodovodech a kanalizacích)
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výměna kameninových trubek za plastové jako příkaz od úřadu
  • Může obec přikázat občanovi, aby se napojil na veřejnou obecní kanalizaci a odstavil, zrušil septik?
  • Zrušení septiku na soukromém pozemku - může to obec přikázat?
  • Výměna kamenných, kameninových kanalizačních trubek na soukromém pozemku - může to obec přikázat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.