Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zastupitelstvo obce schválilo změnu územního plánu (ÚP) a já jsem se zpožděním cca dvou let (2015-2017) zjistil, že přes můj pozemek s rodinným domem vede biokoridor, zabírající více než 50% jeho plochy. Má se jednat o zatím nefunkční biokoridor, ale nikdo mi nebyl schopen předložit odůvodnění takového rozhodnutí, ani to, zda se do budoucna nebudou na pozemek vztahovat omezení, která by jej mohla znehodnotit.

Vytyčení biokoridoru je "podivné" - hranice má pravé úhly, zábor značné plochy zahrady, důvod vytyčení - migrace živočichů (např. vydra) prakticky nemožná z důvodu oplocení pozemku. Když bylo letos (2017) vyvěšeno oznámení o další změně ÚP, podal jsem ve lhůtě připomínku na městský úřad, ve které napadám vytyčení biokoridoru a žádám o jeho vymezení mimo můj pozemek. Zatím se nic neděje a mám obavy, že se ani dít dlouho nebude. Jaké jsou mé (mimosoudní) možnosti dosáhnout zrušení biokoridoru na mém pozemku? Na koho se obrátit, aby se mnou jednal? O jaké rozhodnutí (forma) by mělo jít, pakliže bych měl dostat jasné stanovisko, že se biokoridor ruší či ne? Děkuji, Petr.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě hraje klíčovou roli pojem „územní systém ekologické stability“.
V obecné rovině dle § 4/1 zákona o ochraně přírody a krajiny platí, že územní systém ekologické stability zajišťuje:
- uchování a reprodukci přírodního bohatství,
- příznivé působení na okolní méně stabilní části krajiny,
- vytvoření základů pro mnohostranné využívání krajiny.

Vymezení územního systému ekologické stability stanoví a jeho hodnocení provádějí orgány územního plánování a ochrany přírody ve spolupráci s orgány vodohospodářskými, ochrany zemědělského půdního fondu a státní správy lesního hospodářství.
Ochrana systému ekologické stability je povinností všech vlastníků a uživatelů pozemků tvořících jeho základ; jeho vytváření je veřejným zájmem, na kterém se podílejí vlastníci pozemků, obce i stát.
Územní systém ekologické stability představuje propojenou síť biocenter a biokoridorů. Biocentrum je přírodní část krajiny tvořená různorodým sledem stabilních a své okolí stabilizujících ekosystémů. Biokoridor je krajinný prvek protáhlého půdorysu, který zprostředkuje trvalé propojení nebo alespoň periodické kontakty mezi populacemi rostlin a živočichů dvou či více biocenter (pojmy biocentrum a biokoridor jsou definovány v § 1 písm. a) a b) vyhlášky č. 395/1992 Sb.).
Podrobněji je vymezení a hodnocení územního systému ekologické stability upraveno ve vyhlášce č. 395/1992 Sb. , a to v jejím § 1 - § 6.
Ve Vašem případě je klíčovým dokumentem plán systému ekologické stability. V tomto dokumentu totiž orgány ochrany přírody vymezují místní, regionální i nadregionální systémy ekologické stability. Tento plán mimo jiné obsahuje mapový zákres existujících a navržených biocenter a biokoridorů s vyznačením zvláště chráněných částí přírody. Plán systému ekologické stability je podkladem pro provádění pozemkových úprav i pro zpracování územně plánovací dokumentace (§ 2 vyhlášky č. 395/1992 Sb.).
Orgán ochrany přírody průběžně provádí hodnocení systému ekologické stability z hlediska jeho stabilizační funkce (§ 3/1 vyhlášky č. 395/1992 Sb.). Plán systému ekologické stability schvalují příslušné orgány územního plánování v územně plánovací dokumentaci nebo v územním rozhodnutí (§ 5/1 vyhlášky č. 395/1992 Sb.).
Plán systému ekologické stability tedy ve Vašem případě hraje klíčovou roli. Dojde-li totiž ke změně biokoridoru, vedoucího přes Váš pozemek, v tomto plánu, měla by být tato změna promítnuta rovněž do připravované aktualizace územního plánu.
V současné chvíli Vám proto doporučuji navštívit místně příslušný orgán ochrany přírody (jedná se o příslušný odbor městského úřadu, s největší pravděpodobností ponese název „odbor životního prostředí“ či název obdobný) a pokusit se zde iniciovat změnu plánu systému ekologické stability (či se pokusit získat alespoň písemné vysvětlení současného nastavení biokoridoru a odůvodnění, proč je/není jeho změna možná).
Žádné rozhodnutí (ve smyslu správního rozhodnutí) však v tomto ohledu neočekávejte. Bude-li Vašemu požadavku vyhověno, bude oním rozhodnutím de facto až změněná podoba územního plánu (§ 55 stavebního zákona).

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny
vyhláška č. 395/1992 Sb. , kterou se provádějí některá ustanovení zákona České národní rady č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.