Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlíme 2,5 roku v bytě přítelovy matky, ona bydlí u svého přítele. Platíme veškeré náklady na byt včetně příspěvku do fondu oprav, dále daně z nemovitosti atd. Matka příteli slíbila, že mu byt daruje, ale odkládala to s tím, že jde jen o formalitu a byt bude stejně jeho. Je to její jediné dítě.

S jejím souhlasem jsme se pustili do rekonstruce (nová plastová okna, rozvody elektřiny, podlahy, stropy). Teď si to rozmyslela, tvrdí, že s ničím nesouhlasila, chce 850.000,- nebo abychom byt vrátili do původního stavu (vč.30 let starého rozklíženého nábytku, který jsme s jejím souhlasem vyhodili) a následně se odstěhovali. Souhlas můžu dosvědčit jen já, přítel matky u jednání nebyl. Máme nárok na vrácení peněz, které jsme do rekonstrukce vložili? Všechny doklady o zaplacení máme. Chtěla bych vědět, zda může požadovat vrácení do původního stavu, když s rekonstrukcí souhlasila? Bude moje svědectví stačit? A může nás jen tak vyhodit nebo máme nárok na výpovědní lhůtu i když nemáme písemnou nájemní smlouvu. Smí přijít do bytu, i když nejsme doma? Máme tam všechny své věci. Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
1/ Souhlas s rekonstrukcí bytu:
Pokud matka Vašeho přítele s rekonstrukcí bytu souhlasila, je její současný požadavek poměrně absurdní a nedoporučuji Vám na něj přistoupit. V této souvislosti je samozřejmě nevýhodou, že její prvotní souhlas není zachycen písemně, Vaše svědecká výpověď o této skutečnosti je však také platná (lze dále využít svědecké výpovědi kohokoli, kdo měl o souhlasu matky Vašeho přítele povědomí). Ve svůj prospěch můžete použít i následující argumenty: Pokud matka Vašeho přítele s rekonstrukcí bytu (jak nyní tvrdí) nesouhlasila, měla zajisté nejednu možnost tento nesouhlas projevit. Předpokládám, že rekonstrukce bytu (v rozsahu, který ve svém dotazu popisujete) se neuskutečnila během jednoho víkendu, matka Vašeho přítele svůj byt bezpochyby v průběhu rekonstrukce navštívila (a probíhajících změn si tudíž nemohla nevšimnout). Svůj nesouhlas s rekonstrukcí tedy mohla projevit již v minulosti, její nynější postoj svědčí spíše o snaze zneužít svého vlastnického práva k bytu.
2/ Vystěhování z bytu:
Matka Vašeho přítele, jakožto vlastnice předmětného bytu, může kdykoli požadovat, abyste se z bytu vystěhovali. Neboť nedošlo k uzavření nájemní smlouvy (předpokládám, že nájemné matce Vašeho přítele neplatíte), nemůžete v této souvislosti požadovat předložení písemné výpovědi z nájmu bytu (výpovědní lhůta zde rovněž nepřichází v úvahu).
Pokud byste se rozhodli požadavku na vystěhování nevyhovět, byla by matka Vašeho přítele oprávněna podat na vás žalobu na vyklizení bytu. V žádném případě by vás však matka Vašeho přítele nemohla vystěhovat svépomocí. V případě, že by k tomuto kroku přistoupila, lze Vám doporučit kontaktovat Policii ČR a zejména místně příslušný obecní úřad s požadavkem na ochranu proti zásahu do pokojného stavu. Obecní úřad je v této souvislosti nutné kontaktovat bez prodlení po zásahu (např. tedy po výměně zámku bytu či po svépomocném vyklizení vašich věcí). Obecní úřad je dle § 5 Občanského zákoníku oprávněn zásah předběžně zakázat, nebo uložit, aby byl obnoven předešlý stav.
Matka Vašeho přítele může do svého bytu (byť jej užíváte vy) vstupovat, kdy se jí zlíbí.
3/ Vrácení investic:
Tím, že jste provedli rekonstrukci bytu, vzniklo na straně matky Vašeho přítele tzv. bezdůvodné obohacení, tj. stav, kdy byl její majetek (bez právního důvodu) zvětšen. Z tohoto titulu můžete po matce Vašeho přítele požadovat vrácení bezdůvodného obohacení.
V této souvislosti je nutné vědět, že nárok na vrácení bezdůvodného obohacení se promlčuje po 2 letech od doby, kdy jste se dozvěděli o vzniku bezdůvodného obohacení a o tom, kdo se na váš účet bezdůvodně obohatil (ve vašem případě splývají tyto okamžiky v jeden a rovnají se termínům provádění jednotlivých prací). Pokud se rozhodnete podat na matku Vašeho přítele žalobu na vydání bezdůvodného obohacení, můžete v ní požadovat vyplacení rozdílu tržní ceny bytu před rekonstrukcí a po jejím provedení (teoreticky můžete požadovat i cenu vámi provedených prací, není však jisté, zda vám tuto částku soud přizná) a vrácení veškerých poplatků, které jste v souvislosti s užíváním bytu uhradili (zde mám na mysli samozřejmě zaplacené daně, příspěvek do fondu apod., nikoli úhradu spotřeby el. energie, plynu, vody). V žalobě vyličte všechny rozhodné skutečnosti a přiložte maximum důkazů (zejména veškeré doklady o provedených platbách, případnou fotodokumentaci, svědecké výpovědi apod.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.