Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych Vás poprosila o radu ohledně vypořádání spoluvlastnického podílu. Nezletilý syn (15 let) je 1/2 vlastníkem nemovitosti. Druhou půlku vlastní jeho teta. Pro nepřetržité problémy, jak s nemovitostí, tak vztahové (kdy se absolutně nejsme schopni domluvit na ničem, ještě v nemovitosti probíhají vulgární hádky), jsme se rozhodli podat k soudu žalobu ohledně zrušení spoluvlastnického podílu.

Několik jednání máme za sebou. Znalecký posudek na rozdělení nemovitosti (což nezletilý preferuje i proto, že ani jeden vlastník nemá bonitu na vyplacení druhého vlastníka) ukazuje na to, že nemovitost lze rozdělit. Žalovaná však nesouhlasí, má námitky ke znaleckému posudku, ale neodvolala se. Dále tvrdí, že se finančně nebude podílet na rozdělení. My naopak souhlasíme se znaleckým posudkem, dokonce jsme řekli, že veškeré náklady na rozdělení zaplatíme. Nyní to vypadá, že soudkyně pošle dům do dražby a hotovost si rozdělí rovným dílem. Nevíme zda je to možné, jelikož to zásadně zasáhne nezletilého. Zaprvé nemá kam se odstěhovat, do jeho plnoletosti nemůže s penězi nakládat, aby si koupil jinou nemovitost, zadruhé pravděpodobně dražbou bude tratit, nedostane 1/2 hodnotu, která odpovídá nacenění nemovitosti soudním znalcem, a za další finance s ohledem na inflaci mu na účtu klesnou na hodnotě. Můžete mi tedy prosím odpovědět, co si o tom myslíte a jak bychom se měli zachovat při případném rozsudku o dražbě nemovitosti. Děkuji za Vaši odpověď. Anita.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud ze znaleckého posudku vyplývá, že nemovitost je reálně dělitelná, pak by v případě, že by měl soud uvažovat o jiné formě vypořádání, měl být podle mého názoru být vypracován revizní posudek, který by uzavřel, že reálně dělitelná nemovitost není. Reálné dělení má vždy přednost před veřejnou dražbou, a zvlášť za situace, kdy v nemovitosti bydlí nezletilý si nedokážu představit, jak by soud odůvodnil rozhodnutí, že nemovitost prodá ve veřejné dražbě. Samozřejmě pro detailní rozbor věci a pokud možno neomylnou radu by bylo třeba vidět celý spis, nicméně mám za to, že v případě veřejné dražby by bylo na místě odvolání proti rozsudku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.