Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před několika lety jsem se ocitl ve svízelné životní situaci, kterou jsem bohužel chtěl,, překlenout" mně svěřenými penězi v zaměstnání (věřil jsem, že je stihnu včas vrátit, což se mi nepodařilo). Na základě tohoto jednání jsem byl následně obviněn a také odsouzen za zpronevěru částky 53.238 Kč. Trest mi byl podmíněně odložen na dobu tří let a během této doby mi bylo uloženo "podle mých možností" poškozeným způsobenou škodu nahradit.

Má finanční situace se za tu dobu příliš nezlepšila, ale snažil jsem se si peníze na tuto úhradu našetřit, Bohužel jsem v srpnu 2021 přišel o práci a od té doby jsem veden na ÚP a byl jsem nucen našetřené peníze využít na životní náklady. Nechci se vyhýbat nápravě a uhrazení škody, ale rád bych se Vás zeptal, je-li možnost požádat soud o prodloužení lhůty nahrazení škody a pokud ano, jak postupovat. V případě Vašeho zájmu Vám mohu poslat naskenovanou žalobu a trestní příkaz. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Janis.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste ve zkušební době nenahradil škodu, není to automaticky důvod k tomu, aby Vám byl trest přeměněn na trest nepodmíněný. Musíte ale podle svých sil hradit, tedy měl byste uhradit alespoň nějakou částku. Trestní soudy neprodlužují lhůtu pro úhradu dlužné částky, pouze Vám mohou prodloužit podmíněně odložený trest a dát Vám tedy ještě další rok na to, abyste projevil snahu dluh skutečně uhradit. Já tedy doporučuji uhradit alespoň něco a pokud by si Vás soud předvolal za účelem zjištění, zda jste hradil či nikoliv, pak si na soud nachystejte argumentaci, proč jste hradit nemohl a počítejte s tím, že Vám soud asi podmínku prodlouží a dá Vám ještě šanci, abyste něco uhradil a prokázal tak snahu svému dluhu dostát.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.