Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 jsem měl pár měsíců u T-mobile telefonní číslo, které jsem zrušil. Bohužel jsem zapomněl za něj uhradit. Měl jsem za to, že platba probíhala současně s mým druhým telefonním číslem u T-mobile, které tam mám někdy od 2013 doposud. Moje chyba. Teď mně došel dopis od Českého telekomunikačního úřadu, že mám uhradit dlužnou částku + úroky, tj. nějakých 1000 Kč celkem, to beru.

Ale nechce se mně rozhodně platit náklady za právní zastoupení T-Mobile, což je nějakých 3100 Kč. Chci argumentovat, že T-mobile mně ani jednou nevyzval, abych to uhradil a rovnou to předal na právníka. Navíc druhé telefonní číslo platím inkasem, tak si mohl šáhnout do inkasa na druhý telefon a uhradit dlužnou částku.
Jde toto ještě nějak zachránit a vyhnout se placení poplatku za právníka T-Mobile? Částka mně připadne nemorální. Děkuji, Dalibor

 

ODPOVĚĎ:
V okamžiku, kdy jste v prodlení s platbou, se věřitel může obrátit na právní zastoupení, které je bohužel oprávněno si účtovat odměnu za úkony právní služby dle advokátního tarifu. Je sice pravdou, že odměna za právní služby je vysoká, ovšem v případě T-mobile by dle mého názoru mělo být aplikováno ust. § 14b advokátního tarifu, který říká, že ve skutkově a právně podobných věcech by měl úkon právní služby činit činit 200 Kč, pokud je vymáhána částka do 10.000 Kč. T mobile nepochybně takové upomínky a následně žaloby uplatňuje opakovaně, proto bych doporučovala bránit se tím, že jejich advokát má právo účtovat náklady pouze dle uvedeného paragrafu, tedy 200 Kč za úkon právní služby.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Musí dlužník zaplatit avokáta věřitele, pokud věřitel neupozornil dlužníka na nutnost zaplacení dluhu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.