Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu a možné postupy řešení této věci. Podal jsem žalobu na neplatnost výpovědi z nájmu bytu, spolu s žádostí o ustanovení právního zástupce. Zástupce jsem dostal, on prohlédl spis a sdělil mi, že protistrana chce prokázat doručení výpovědi fikcí. Pokud by se tak stalo, má žaloba je podána pozdě. Sdělil mi, že obhajobu založí na "dobrých mravech", že k soudu ani nemusím. K jednání u soudu jsem se dostavil a ještě těsně před zahájení mne ubezpečoval, že tam budu vlastně jen sedět, maximálmě se soudce zeptá, jestli jsem v uvedeném bytě bydlel. Při samotném jednání se však o dobrých mravech nezmínil a po úvodních prohlášeních obou stran soudu sdělil, že "chceme" učinit účastnickou výpověď a přímo při jednání mi našeptával, ať si něco honem vymyslím. Více jak půl hodiny jsem byl defakto vyslýchán, proč jsem dopis nepřevzal a kde v tu dobu byl. Na tuto situaci jsem nebyl připraven a díky mému "koktání" rozsouzeno, žaloba neodůvodněná.
Vím o vazbách mého zástupce a žalovaného. Cítím se podveden. Co mám dělat a jak se zbavit tohto zástupce? Kdyby byl soud znovu, mohl bych prokázat, že jsem výpověď nemohl převzít. Co mám dělat v případě, že mám pocit, že mne profesní jednání právníka poškodilo výše uvedeným? Aleš


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě bude záležet na tom, zda jste věděl o vazbě Vašeho zástupce a žalovaného i v době řízení. Pokud by se totiž jednalo o konflikt zájmů, musíte na něj upozornit bez zbytečného odkladu a ne až po neúspěšnosti Vaší žaloby. Pokud jste důvod znal v době řízení, nemůžete s tím již nic dělat. Pokud však ne, budete muset vysvětlit, kdy a jak jste se dozvěděl o důvodu vyloučení Vašeho zástupce. Právní zástupce Vám byl ustanoven soudem, proto podejte urychleně žádost o jeho změnu z výše uvedených důvodů. Tato Vaše žádost však může být úspěšná pouze, pokud jste se o vazbách zástupce a žalovaného dozvěděl až po řízení. Bude vhodné, pokud si zajistíte také nějaký důkaz o tom, kdy jste se o situaci dozvěděl.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.