Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.80 (5 hlasů)

Založení s. r. o. ve více lidech - na co si dát pozor? Máte okolo sebe jednoho nebo více lidí, se kterými vás spojuje podnikatelský nápad s velkým potenciálem? Pakliže se ho rozhodnete společně zrealizovat, dříve či později budete nejspíš řešit založení s. r. o. – tedy společnosti s ručením omezeným.  

Jedná se o oblíbenou formu podnikání, jelikož neručíte osobním majetkem a můžete si s ostatními společníky rozdělit vše rovným dílem. Nicméně založení s.r.o. ve více lidech má i svá úskalí, na která byste měli dopředu připravit.  

Ne nadarmo se říká, že společníků ve firmě by měl být lichý počet, ale tři jsou příliš. Není totiž žádnou výjimkou, že se převádějí podíly nebo dokonce likvidují celé firmy už pár měsíců po jejich založení. Jak tomu předcházet? Pár zásadních kroků si dnes (16.10.2022) prozradíme.

 

Základem je vzájemná důvěra

Hlavní problém se založením živnosti nebo firmy více lidech obvykle spočívá v samotných mezilidských vztazích. I když si se svými přáteli dobře rozumíte, když se sejdete u kávy nebo při sportu, v byznysovém světě to může být úplně jinak.  

Budete totiž nuceni jednat pod tlakem. A jakmile se člověk dostane do stresové situace, vyplují na povrch skryté stránky jeho osobnosti. V důsledku se pak nemusí chovat tak, jak jste u něj zvyklí, což se často stává zárodkem komunikačních bloků a konfliktů.

Rozhodně tedy dobře rozmyslete, s kým se do založení firmy pustíte – tohoto člověka byste měli znát jak v jeho dobrých, tak i špatných chvílích a plně mu důvěřovat. V opačném případě byste se mohli připravit nejen o své podnikatelské sny, ale i vaše dlouholeté přátelství.

 

Jasně si nastavte podmínky

Když se svými budoucími společníky uchýlíte k založení firmy, počítá se s tím, že máte jasnou vizi. Nicméně aby vše dlouhodobě fungovalo, budete to muset uvést také do praxe – nastavit si strukturu, role a firemní procesy, které budou všem vyhovovat a hlavně fungovat.

Jasně definujte, jak bude probíhat řešení vzájemných konfliktů a jakým způsobem si nastavíte rozhodovací procesy o důležitých krocích. Jak doporučuje SídloFirmyPraha5.cz, specialista na založení s. r. o. na klíč a související služby, pro budoucí pořádek je nejlepší vše rovnou sepsat do společenské smlouvy, která se dává dohromady při zakládání firmy.  

Vyřizování dodatků a úprav společenské smlouvy může být nejen zdlouhavou, ale i poměrně drahou záležitostí. Snažte se tedy zásadní otázky rovnou vyřešit a reflektovat je do smlouvy – ideálně za přítomnosti advokáta. Ušetříte si tím nejen starosti a budoucí konflikty, ale i nemalé náklady.

 

Rozdělte jednotlivé role

Nyní nemáme tak úplně na mysli, kdo bude komunikovat se zákazníky, řešit marketing nebo expedovat zboží – i to je ale samozřejmě důležité. Se založením a provozem firmy se však pojí dvě hlavní funkce, které je třeba dopředu určit, a to jednatel a společník.  

Jedná se o dvě zásadní role, které musí být ve firmě vždy minimálně jednou zastoupeny. Společníkem se rozumí vlastník podílu ve firmě – má tedy hlasovací právo a podílí se na složení základního kapitálu. Kromě toho mu tato role neukládá žádné další povinnosti, pokud nejsou přímo specifikovány společenskou smlouvou.

Jednatel na sebe naopak bere největší odpovědnost. Jeho role zahrnuje řízení firmy, vystupování jejím jménem jménem a také podepisování smluv. Zpravidla má také přístup k bankovním účtům a přehled o účetnictví. V případě, že by se firma dostala do dluhů, obvykle ručí vlastním majetkem právě jednatel.

Právě z toho důvodu je třeba k založení s. r. o. přistupovat zodpovědně a postupy při řešení firemních záležitostí i jednotlivé role si ujasnit předem. Díky tomu se můžete vyhnout konfliktům, které by se podepsaly jak na vašich vztazích, tak na zdraví firmy.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.