Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Je vyplněná směnka dostačující a platná, i když není vyplněno místo splatnosti, když je zřejmé, komu je splatná? Popř. jestli je možné místo splatnosti bez problému dopsat? Děkuji, Tomáš


ODPOVĚĎ:
Místo, kde má být obnos zaplacen je podstatnou náležitostí smlouvy (směnky), bez uvedení je směnka neplatná.
Nelze do směnky dopsat místo placení. Údaj musí vyplnit výstavce při podpisu směnky.
Pokud pomýšlíte na to, že byste místo splacení dopsal svou rukou, tak varuji předem, že výstavce měl dost specifický rukopis, který nemusíte dostatečně dobře napodobit a před soudem by to bylo spíše ve Váš neprospěch (že jste směnku pozměňoval).
Uvidí-li soudce nesoulad v grafice textu, nechá si vyhotovit znalecký posudek grafologa a snadno se může stát, že ponesete soudní náklady spojené s paděláním směnky.

Ráda bych se k místu splatnosti ještě vyjádřila blíže:
Na předtištěné směnce je kolonka "místo placení" nebo tam musí být napsáno "místo placení je ...".
Místo placení nebo platební místo jsou synonyma, ale být to na směnce musí.
Platební místo je údaj, který určuje, kde má dojít ke splnění povinnosti zaplatit směnku, tj. kde má majitel směnku předložit k placení. K platnosti směnky postačí, je-li platební místo uvedeno alespoň názvem obce nebo města. Vzhledem k tomu, že vyhledání místa, kde má být směnka předložena, může být v případě, že jím bude např. Praha poměrně náročné, je vždy vhodné určit platební místo také dalšími údaji. Je-li údaj o platebním místě pouze obecný, stanoví zákon, že směnka má být předložena nejprve v místnostech, kde povinná osoba provozuje svůj podnik, a teprve nemá-li jich, nebo nedají-li se vypátrat, v jejím bytě.
Platí, že pro případ, že směnka neobsahuje zvláštní údaj místa, kde má být placeno, je místo uvedené u jména směnečníkova je místem platebním a zároveň místem směnečníkova bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.