Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci podat návrh na vydání bezdůvodného obohacení. Problém je však v tom, že nedokážu přesně prokázat výši bezdůvodného obohacení. Chci se zeptat, jak se v takovéto situaci postupuje, je např. možné využít nějakého znalce nebo postupovat jinak. S bývalým manželem vlastníme rozlehlý rodinný dům, který slouží od své koupě pouze k pronájmu (něco jako ubytovna).

Příjmy daníme jako příjmy z pronájmu. Od r. 2012 do r. 2013 mi manžel nevyplácel vúbec žádný podíl ze zisku, od r. 2013 mi začal vyplácet částku 13000Kč, o které tvrdil, že je to jedna třetina ze zisku s tím, že jednu třetinu ponechal sobě a jednu třetinu si rovnež ponechá za to, že se o dům stará. Jedná se o podíl z čistého zisku, tj. po uhrazení veškerých nákladů na provoz a případné opravy. Já s tím nesouhlasím, nevidím důvod, proč by si měl 1/3 ponechávat. Navíc, v domě bydlí většina stálých nájemníků, část nájemníků se ale mění. Dům jsem několikrát navštívila přesto, že mi v tom manžel bránil, jednou mě tam i fyzicky napadl, byla přivolána policie. Když viděl, že se nároku jen tak nevzdám, zvýšil svévolně částku na 25 000Kč, bez jakýchkolik podkladů a výpočtů. Já jsem zjišťovala dalšími náhodnými návštěvami kdo v domě bydlí a kolik kdo platí a zjistila jsem, že čistý zisk se pohybuje v rozsahu cca. 100 000Kč měsíčně. Velkou část nájemného manžel inkasuje na černo, tj. nedaní všechny příjmy, hlavně pokud se jedná o fyzické osoby, které si platí nájem sami, nevystavuje jim ani žádné potvrzení o zaplacení. Navíc jak jsem psala je ubytovanost kolísavá, ale vetšinou je dům plně obsazen, někdy se stane, že se někdo odstěhuje a za např. 2 dny už tam bydlí někdo nový. Není v mojich silách dohledat veškeré nájemníky, kteří tam od r. 2011 bydleli. Získala jsem nějaká jména lidí, kteří tam bydleli a už nebydlí, dohledat tyto osoby kvůli svědectví je ale nemožné, jedná se vetšinou o osoby sociálně slabé nebo o dělníky, kteří migrují v rámci celé ČR. Jak tedy mám postupovat při podání návrhu, když vlastně nevím, nebo nedokážu přesnou výši bezdůvodného obohacení spočítat? Kdy se promlčí? Děkuji za odpověď. Martina

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že předmětná nemovitost je v podílovém spoluvlastnictví Vás a bývalého manžela s velikostí podílu každého o vel. id. 1/2. V takovém případě mát právo na přesnou polovinu. Ovšem píšete o podílu na zisku, takže nevím, zda pronájem budovy není předmětem živnosti, kterou máte za tímto účelem zřízenu. Z tohoto pohledu nelze na dotaz podrobněji odpovědět, neboť z něj nevyplývají podstatné informace.
Nicméně pokud jde o výpočet částky bezdůvodného obohacení, v tomto případě bych doporučovala obrátit se na auditora, který by Vám k věci poskytl více informací. Promlčecí lhůta u bezdůvodného obohacení činí dle nového občanského zákoníku 10 let ode dne, kdy k bezdůvodnému obohacení došlo, přičemž okolnosti rozhodné pro počátek běhu promlčecí lhůty u práva na vydání bezdůvodného obohacení zahrnují vědomost, že k bezdůvodnému obohacení došlo, a o osobě povinné k jeho vydání. Ovšem pokud právo na vydání bezdůvodného obohacení vzniklo před účinností nového občanského zákoníku, který je účinný od 1.1.2014, řídí se délka promlčecí lhůty starým občanským zákoníkem, kdy byla promlčecí lhůta dvouletá. Ve Vašem případě to tedy znamená, že můžete požadovat bezdůvodné obohacení až z práv vzniklých po 1.1.2014.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.