Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme pronajatý byt od Městské části Praha 9 a to na základě nájemní smlouvy od 01.04.2013, na dobu 1 roku. Dle nájemní smlouvy jsme byt na své náklady zrekonstruovali. Po půl roce bydlení v bytě, se nám na více místech objevila ve velkém rozsahu plíseň, kterou nemůžeme na vlastní náklady odstranit.

Byt před pronájmem byl 2 roky neobývaný, došlo k výměně oken - plastová za dřevěná, zřejmě nikdo do bytu nedocházel, nevětral v bytě, netopil v bytě. Škoda se již vyšplhala nad 10.000,- Kč (nábytek, zdivo, apod.). Další opatření by bylo obnažení zdí a následně opětovné nahození. Rekonstrukce spočívala pouze ve výměně elektroinstalace, obnova kuchyňské linky, rekonstrukce koupelny, oškrábání zdí + malování. Jiný zásah do bytu nebyl. Domníváme se, že příčina vzniku plísní je ve zdech, kdy toto jsme nemohli způsobit sami (v bytě dostatečně větráme). Můžeme po úřadu požadovat finanční náhradu nebo pomoc při opravě popřípadě slevu na nájmu? Úřad se k problému staví tak, že nám říká, že musíme stále větrat a plíseň jsme si způsobili sami rekonstrukcí. Děkuji Kamil

ODPOVĚĎ:
Obávám se, že ve Vašem případě bude muset rozhodnout znalec. Pakliže totiž plíseň vznikla z důvodu nějaké vady, kterou vy nejste schopni ovlivnit a jejíž vzniku mohlo město, jako vlastník, předejít, řekněme tím, že by v bytě topilo i v době kdy byl prázdný, náleží Vám náhrada škody za znehodnocený nábytek a i za znehodnocené opravy zdiva. Pokud by ale plíseň vznikala opravdu vlivem rekonstrukce, je nutné se obrátit na osoby, které Vám stavební úpravy prováděly a reklamovat dílo tam. Vzhledem k tomu, že město svůj podíl na věci odmítá, musíte se s nárokem obrátit na soud. Takový nárok je navíc třeba přesně vyčíslit a doložit, proč danou částku požadujete (kupříkladu přesně vyčíslit částku za skříň znehodnocenou plísní a doložit účtenku).
Celý proces je ale časově a finančně náročný a proto doporučuji zvážit, zda by pro Vás nebylo lepší podívat se po jiném bydlení nebo sanovat plíseň.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.