Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak postupovat, když ten stejný znalec udělal posudek v roce 2006, že dům je rozestavěná novostavba a ohodnotil ji na cca 1,5 milionu českých korun (byla roszestavěná a nezkolaudovaná). Během 4 let se dostavěla a byla těsně před kolaudací.

Ale on v dalším posudku v roce 2010 uvedl, že stavba je sto let stará s tím, že cena je cca 2 miliony českých korun (původně se jedná o 100 let starou stodolu, která byla ale včetně základů přestavěna znovu na rodinný dům). Nechali jsme si udělat další posudek a reálná hodnota je 5 milionů českých korun. O danou nemovitost probíhá soudní spor a ani jeden posudek není u soudu jako důkaz. Protistrana se jen na posudek z roku 2010 odvolala v závěrečné řeči. Jde mi o to, jakou odpovědnost má znalec a zda lze někam podat stížnost, protože právní zástupce má tu drzost nám ještě napsat, že jsme posudek z roku 2010 nerozporovali a mně fakt došla trpělivost. Musí být znalec v nějaké Komoře znalců či odhaců? Nemohu ho nikde najít. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že se jedná o znalce - fyzickou osobu - vybraného ze seznamu znalců vedených ministerstvem spravedlnosti (lze ověřit na webu ministerstva spravedlnosti ČR).
Odpovědnost znalce je dána v situaci, kdy vznikla škoda v příčinné souvislosti s chybným znaleckým posudkem.
Právní úprava činnosti znalců je obsažena v zákoně č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících, v platném znění. Na Váš případ by pravděpodobně dopadalo porušení povinnosti uvedené v § 8 - tedy řádný výkon znalecké činnosti. Znalce obvykle jmenuje ministr spravedlnosti (vyjma případů, kdy tak učiní předseda krajského soudu), což je zjevné ze znalecké doložky. K tomu, kdo znalce jmenoval také přísluší směřovat podněty, návrhy či oznámení na nedostatečnou činnost znalce.
Odpovědnost za škodu způsobenou v důsledku činnosti znalce je odpovědnost podle občanského zákoníku (§ 420 odst. 1); v soudní praxi je již případ odpovědnosti znalce za škodu znám - Rozhodnutí Nejvyššího soudu ze dne 30. 7. 2008 sp. zn. 25 Cdo 883/2006.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.